VBM|NOV



15 Apr 11 VBM|NOV: Defensie toont slecht werkgeverschap Afdrukken

De grootste Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV vindt dat de leegloop bij Defensie te wijten is aan slecht werkgeverschap. Dagblad De Telegraaf schrijft vandaag over leegloop van personeel bij Defensie vanwege de aanstaande megabezuinigingen en de hoge werkdruk. De Telegraaf baseert zich op een intern memo, waarin gesignaleerd wordt dat militairen in groten getale overstappen naar een baan buiten Defensie zodra hun aanstelling (contract) is afgelopen.

Volgens de VBM|NOV ligt de oorzaak in slecht werkgeverschap:


- Militairen zouden opleidingen mogen volgen ter voorbereiding op de overgang naar de burgermaatschappij. Vervolgens is er geen of onvoldoende geld beschikbaar, waardoor de opleidingen niet gevolgd kunnen worden;


- Militairen met een BBT-aanstelling zouden deze in de toekomst mogen laten omzetten naar FPS 2-aanstelling, maar dit blijkt in de praktijk niet te mogen;


- Defensie wil het Sociaal Beleidsplan openbreken met als doel, deze regeling te verslechteren. Dit juist in een periode dat meer dan 12.000 banen verdwijnen en de minister meer dan 6000 medewerkers gedwongen wil ontslaan!


- Nieuwe instromers krijgen te horen dat de start van hun opleiding met een halfjaar wordt uitgesteld, terwijl velen hun baan hadden opgezegd en daardoor het recht op een WW-uitkering verspeelden of geen tussentijds werk meer konden krijgen.

"De Defensieleiding belijdt met de mond `afspraak is afspraak' naar de militairen en burgers, maar vervolgens komt men de afspraken niet of onvoldoende na" zegt voorzitter Jean Debie.

De oorzaak van dit slechte werkgeverschap is de slechte financiële situatie bij Defensie, doordat vanuit Den Haag steeds weer nieuwe bezuinigingen worden opgelegd.

Arbeidsvoorwaarden

Daarnaast wil de minister de inkomenspositie voor militairen en burgers verder verslechteren door vermindering van de toelagen, het uitblijven van loonsverhoging en het fors beperken van het aantal oefendagen. Daardoor ontvangen militairen minder oefentoelage. Dat terwijl de ziektekostenpremie en pensioenpremie dit jaar juist verhoogd zijn.

Professionaliteit

Ook komt de professionaliteit van de militairen ernstig onder druk te staan, doordat er onvoldoende geld beschikbaar is voor trainingen, persoonlijke kleding en uitrusting, reservedelen en munitie.

Wie bij Defensie werkt of gaat werken, heeft een toekomstperspectief van jarenlange reorganisaties. Voor een groot aantal organisatiedelen zijn bovendien outsourcingstrajecten in het vooruitzicht gesteld (o.a. catering, medische keuringen, psychologische selectie, ICT, vastgoed, onderhoud, gezondheidzorg, bewaking en beveiliging).