GroenLinks Kroatische overheid op vonnis Joegoslaviëtribunaal te respecteren Grote tekst

GroenLinks roept de Kroatische overheid op vonnis Joegoslaviëtribunaal te respecteren

Vrijdag 15 april 2011, 17:54u - Marije Cornelissen

DEN HAAG/BRUSSEL, 15 april 2011 - Vandaag heeft het Joegoslaviëtribunaal uitspraak gedaan tegen éénn van zijn belangrijkste Kroatische verdachten, generaal Ante Gotovina. Hij is medeschuldig bevonden voor de moord op honderden etnische Serven tijdens de Balkanoorlog in de jaren negentig. Europarlementariër Marije Cornelissen roept de Kroatische overheid op deze uitspraak te respecteren.

Cornelissen steunt het Tribunaal in Den Haag, "Deze en andere veroordelingen van het tribunaal zijn belangrijk voor de landen op de Balkan om in het reine te komen met wat er in de oorlog is gebeurd en zorgt tevens voor de lang gezochte gerechtigheid voor de families van de slachtoffers."

In Kroatie wordt Gotovina door velen nog onterecht als held gezien. Politici laten na om Kroatische oorlogsmisdaden te veroordelen. Er zijn demonstraties tegen het vonnis aangekondigd. "Dat is heel kwalijk", vindt Cornelissen. "Het vonnis zou juist aanleiding moeten zijn om een evenwichtig beeld te vormen van de gruwelijkheden van de jaren negentig. Onder alle volken op de Balkan zijn zowel slachtoffers als daders."

Voor de toekomst van Kroatië binnen de Europese Unie is het respecteren van het vonnis cruciaal. Cornelissen: "Volledige medewerking met het Joegoslaviëtribunaal is een onvoorwaardelijke conditie voor toetreding tot de EU. Kroatië kan zich vandaag van haar goede kant laten zien en weer een stapje dichter bij de EU komen."

Cornelissen vindt daarnaast dat buurland Servië de laatste voortvluchtige oorlogsmisdadigers Ratko Mladic en Goran Hadzic, zo snel mogelijk moet opsporen en uitleveren aan het Tribunaal. "Kopstukken van de oorlog in voormalig Joegoslavië mogen niet ongestraft wegkomen en dienen allen eerlijk berecht te worden."