Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* April

Koninklijk Huis YouTube-kanaal toont overzicht van staatsbezoeken

Een nieuwe applicatie die vanaf vandaag zichtbaar is op het Koninklijk Huis YouTube-kanaal toont alle staatsbezoeken van Hare Majesteit de Koningin sinds 1980.

Door middel van 49 vlaggetjes op een wereldkaart is te zien aan welke landen de Koningin een staatsbezoek heeft gebracht. Van ieder land is beeldmateriaal (foto en/of video) te bekijken. Zo zijn er onder meer video's te zien van het staatsbezoek aan de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, India, Japan, IJsland, Jordanië, China, Rusland en Qatar. Het eerste staatsbezoek vond plaats in 1981 aan Luxemburg en het meest recent staatsbezoek aan Duitsland heeft deze week plaatsgevonden.

De Rijksvoorlichtingsdienst is op donderdag 18 maart 2010 van start gegaan met het Koninklijk Huis YouTube-kanaal
(www.youtube.com/koninklijkhuis).

Een staatsbezoek wordt afgelegd door het staatshoofd van een land aan het staatshoofd van een ander land, dus voor Nederland kan alleen de Koningin een staatsbezoek afleggen. Een staatsbezoek is het hoogste bezoek dat internationaal kan worden gebracht en heeft als doel de goede relatie tussen landen te bevestigen en verdere mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken. De Koningin wordt vaak vergezeld door de Prins van Oranje en Prinses Máxima. Parallel aan een uitgaand staatsbezoek, gaat er regelmatig een handelsdelegatie mee naar het betreffende land.

Zie ook


* Overzicht staatsbezoeken vanaf 1980 (pdf)

Zie het origineel

* © RVD