Vrije Universiteit Amsterdam

Fysica 2011


* Startdatum: 15-04-2011


* Tijd: 9.00-22.00


* Locatie: VU


* Titel: FYSICA 2011: een evenement om niet te missen


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Congres / Symposium

FYSICA is de jaarvergadering van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV), en de editie van 2011 vindt plaats op vrijdag 15 april aan de VU in Amsterdam. De NNV viert dit jaar haar 90e verjaardag, dat zal onder meer gevierd worden met een lasershow.

FYSICA 2011 biedt een gevarieerd programma voor alle natuurkundigen in Nederland, van student tot professor, werkzaam op scholen, in industrie of aan universiteit. In het plenaire programma beschrijft Micha Katsnelson (Radboud Universiteit) zijn nauwe samenwerking met Nobelprijswinnaars Geim en Novoselov aan het wonderlijke materiaal grafeen: "Graphene: CERN on your desk". Fabiola Gianotti (CERN), de leider van het ATLAS experiment, vertelt over de eerste resultaten van de LHC versneller. Huib Bakker (AMOLF) houdt het dicht bij huis en laat zien dat er interessant natuurkundig onderzoek te doen is aan water: "Ions in water: two is a crowd!". Supersonisch wordt het in de lezing van Physica prijswinnaar Detlef Lohse (Universiteit Twente): "Supersonic air and water jets through flow focusing". En verder zullen drie jonge fysici in korte voordrachten proberen de gunst te winnen van het publiek in de Young Speakers Contest.

In de middag staan zes focussessies centraal, die elk inzoomen op een bepaald vakgebied.

Honderd jaar geleden ontdekte Heike Kamerlingh Onnes supergeleiding. Welke interessante fysica vindt er plaats bij supergeleiding en wat kunnen we verwachten de komende jaren? Wonderlijke dwarsverbanden in de natuurkunde komen naar boven.
Wordt de 21e eeuw de eeuw van het foton? Quantumverstrengeling van fotonen, medische imaging, free electron lasers en extreem-UV optica komen aan bod.
Het quantum universum beschrijft het heelal onder extreme omstandigheden, vlak na de oerknal, maar ook in nabootsingen van dergelijke omstandigheden in deeltjesversnellers. Is gravitatie wel een fundamentele kracht? Wat is donkere energie? Waar is de antimaterie gebleven?
Moleculaire motoren zijn van groot belang voor de levende cel. Nieuwe technieken leveren een beter beeld op van moleculaire interacties, van water tot neurofysica.
Energie en klimaat: hoe zit het precies met CO2 en hoe gaan we op zoek naar lange termijn oplossingen voor het energieprobleem? Zijn kerncentrales, na de ervaringen in Japan, nog een optie? Ook betere zonnecellen worden bekeken, en daarnaast wordt het nieuwe FOM instituut voor fundamenteel energie onderzoek geïntroduceerd. Studentensessie: gerenommeerde wetenschappers als Ronald Plasterk geven tips hoe je een carrière in de wetenschap opbouwt.

De fysicamarkt toont bedrijven, instituten en instellingen, en prijzen worden uitgereikt aan de winnaar van de NTvN-prijs voor het beste artikel, en aan de natuurkundedocent van het jaar.

Na lasershow, borrel en diner is geïnteresseerd Amsterdam en wijde omgeving uitgenodigd voor een avondje met Robbert Dijkgraaf, getiteld "Quantumcultuur: de moderne fysica en de kunsten". Schrödingers kat, Heisenbergs onzekerheid, verstrengelde deeltjes, de vierde dimensie en het uitdijend heelal: de verrassende ideeën en vindingen van de natuurkunde zijn een grote inspiratiebron geweest voor de kunsten, de literatuur en de media. Robbert Dijkgraaf zal zich in het avondprogramma van FYSICA 2011 buigen over de vraag hoe het wetenschappelijke gedachtegoed zich in kunst en cultuur manifesteert.

Het volledige programma is te zien op www.fysica.nl
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam