Productschap Vis


Beroep rustgebieden Waddenzee

Op vrijdag 15 april jl. heeft er een hoorzitting inzake het beroep over de herziening van de rustgebieden in de Waddenzee (ingesteld op grond van artikel 20 van de NBwet, ook wel art.20-gebieden genoemd) plaatsgevonden.

Ieder jaar worden de rustgebieden voor vogels en zeehonden opnieuw bekeken en waar nodig aangepast. Die wijzigingen kosten de laatste jaren ook steeds meer visgebied van kleinschalige vaste vistuigvissers: Gebieden langs droogvallende platen worden bijvoorbeeld gesloten ten behoeve van rustende zeehonden, onder andere vanwege verstoring door recreatie. Er worden echter generieke maatregelen genomen, waardoor de vaste vistuigvissers ook geweerd worden en telkens stukken van hun visgebied kwijtraken. Het gaat telkens om kleine delen, maar er speelt zoveel op de Waddenzee dat die kleine gebieden inmiddels behoorlijk wat visgebied beslaan.

Het beroep gaat over de herziening van 2010. Niet alleen wij, maar ook onder andere de wadvaarders hebben beroep ingesteld. EL&I heeft namelijk een leidraad opgesteld, waarin afspraken zijn gemaakt over de te volgen procedure van de herziening en de consultatie van partijen (visserij, recreatie), maar dat verloopt niet helemaal soepel.

Over 6 weken is de uitspraak.