Ongekend oorlogsverleden eindelijk aan papier toevertrouwd


Oorlogsherinneringen van een Nederlandse koerierster in Berlijn

Sneek, 20110415 -- Mevrouw Jos Kats-Van den Berg, oud-inwoonster van Rotterdam en tegenwoordig wonend in Velp, was tijdens de oorlog in Berlijn actief als koerierster in dienst van de Zweedse ambassade. Eindelijk heeft zij haar verhaal durven en kunnen vertellen. Zelf slechtziend heeft zij daarvoor de hulp ingeroepen van de (blinde) auteur Cees Smit. ‘Vanavond breng ik eten’ vertelt de jeugd- en met name oorlogsherinneringen van deze markante verzetsvrouw.

Een heel bijzondere positie voor een Nederlandse in die tijd. Een verhaal dat in Nederland nauwelijks in druk is verschenen! ‘Vanavond breng ik eten’ begint met haar jeugdherinneringen aan Rotterdam en aangrijpende beschrijvingen van de chaos tijdens en na de bombardementen. Daarna verhuist Jos (haar verzetsnaam) naar Duitsland om gaandeweg steeds dieper in het verzet terecht te komen.

Cees Smit ontmoette Jos in 2005 tijdens een cursus ‘Schrijf je eigen levensverhaal’ en raakte geïmponeerd door wat zij had meegemaakt. Jos Kats-Van den Berg heeft Cees in een aantal sessies haar aangrijpende herinneringen verteld, verhalen waarin leed, verdriet, maar soms ook absurditeit en humor doorsijpelen. Verhalen die tot op de dag van vandaag diepe sporen in haar leven hebben achtergelaten. 

Verleden jaar is het manuscript naar de drukker gegaan. Een dag later belde Jos de auteur op. ‘Het is net alsof ik een gezwel uit mijn lichaam ben kwijtgeraakt, Cees,’ vertelde zij meer dan opgelucht. Met dit boek gaat 66 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in de nadagen van haar leven toch nog een diepe wens van Jos in vervulling.

Trivium