Ingezonden persbericht


maandag 21 februari 2011

Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP)

Vooraankondiging conferentie

De politie en haar opdracht

- De kerntakendiscussie voorbij -

vrijdag 15 april 2011 van 09.30 tot 17.00 uur
hoofdbureau van politie te 's-Gravenhage

De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie organiseert deze conferentie waarin de maatschappelijke opdracht van de politie centraal zal staan. Concreet gaat het over de vraag wat de essentie van het politiewerk is in het huidige tijdsgewricht. De korpschef van de regiopolitie Haaglanden, Henk van Essen, heeft zich bereid verklaard dit congres te hosten.

Algemeen:
Het kabinetsbesluit om op korte termijn de 25 regiokorpsen en het KLPD om te vormen tot één nationale politie is de nieuwe werkelijkheid. Voortvarend wordt inmiddels gewerkt aan het wetgevingstraject en de transitie naar de nationale structuur. Om de aandacht de komende tijd niet louter te laten afdwalen naar structuur en organisatie is het van belang (opnieuw) na te denken over wat de bottom line is van het politiewerk. Welke maatschappelijke opdracht heeft de politie en hoe is dat in professionaliteit te vertalen? Basis voor deze conferentie vormt de bijzondere SMVP-uitgave, die in 2010 is verschenen onder dezelfde titel (http://maklu.be/makluengarant/BookDetails.aspx?id=9789046603451).

De redactie van deze publicatie bestond uit de initiatiefnemers: Bas van Stokkom (Centrum voor Ethiek, Radboud Universiteit Nijmegen), Jan Terpstra (Criminologisch Instituut, Radboud Universiteit Nijmegen) en Lodewijk Gunther Moor (SMVP). Door een keur aan (politie)wetenschappers is in essays gereflecteerd op het thema 'de opdracht van de politie'. Zij hebben dat gedaan in sterk uiteenlopende bijdragen, zowel qua thematiek, benaderingswijze, als stellingname.

Alle deelnemers krijgen de bundel vóór de conferentie toegezonden, zodat voorafgaand kennis genomen kan worden van de visies van de auteurs. Dit zal de discussie in de workshops een verdieping geven. Naast deelname aan workshops voorziet het programma ook in een plenair gedeelte met inleidingen door of namens de minister van Veiligheid en Justitie, het Korpsbeheerdersberaad, het Openbaar Ministerie en de Raad van Korpschefs.

RESERVEER DEZE DATUM ALVAST IN UW AGENDA!
(binnenkort zal het definitieve programma bekend worden gemaakt)