Ingezonden persbericht


Amsterdam, 24 maart 2011

Souvenir de Florence

Nederlands Blazers Ensemble

componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Souvenir de Florence

tekst Gerrit Komrij

bewerking Dmitri Smirnov, Vlademir Wustin, Elena en Alissa Firsova

acteurs o.a. Ariane Schluter

Het NBE gaat vanaf 15 april op tournee met het programma Souvenir de Florence. Twee acteurs waaronder actrice Ariane Schluter zullen het verhaal van Gerrit Komrij over de mysterieuze relatie van Tsjaikovski en de weduwe Nadezjda von Meck in beeld brengen. Naast optredens in Muiden en Den Haag zal het ensemble twee maal in het Concertgebouw Amsterdam te zien zijn op 16 en 17 april 2011.

Een portret schetsen van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, de Godfather van de Russische muziek, is geen gemakkelijke opgave. Rus en internationaal, ambtenaar en kunstenaar, depressief, neurotisch en onmatig emotioneel, openlijk homoseksueel of niet, suïcidaal of niet, het laatste woord is er door biografen nog lang niet over gezegd. Gerrit Komrij kruipt in de huid van Tsjaikovski en brengt zijn correspondentie met Nadezjda von Meck, een rijke weduwe die hem dertien jaar lang steunde met geld en opdrachten maar daarna plotsklaps uit zijn leven verdween, weer tot leven. Pjotr logeerde met regelmaat op het landgoed van Nadezjda, maar ze ontmoetten elkaar nooit; een curieuze, ondoorgrondelijke verhouding met hartstocht en passie.

Dmitri Smirnov, eigentijds meester van het Russische klankkleuren-palet, bewerkt op verzoek van het NBE Souvenir de Florence. Daarnaast ook nieuw geschreven muzikale herinneringen aan Tsjaikovski van de Russische componisten Alexander Voustin, Elena en Alissa Firsova.

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het NBE (2011) schreef musicologe en publiciste Saskia Törnqvist het jubileumboek Luchtfietsers en wegbereiders. Een bijzonder vormgegeven en rijk geïllustreerd naslagwerk over een monument binnen de Nederlandse klassieke muziekgeschiedenis. Aan de hand van interviews met kopstukken uit en rond het ensemble en met de beschikking over het volledige archief van het NBE, geeft zij in dit boek een prachtig beeld van deze flamboyante groep muzikale alleskunners en allesdurvers.

Speellijst:

Vrij 15 april 2011 Muiden

Grote Kerk 20.00 uuur

www.proefkamermuziek.nl

za 16 april 2011 Amsterdam

Concertgebouw 20.15 uur

Inleiding 19.15 uur

www.concertgebouw.nl

zo 17 april 2011 Den Haag

Nieuwe Kerk 14.30 uur

www.philipszaal.nl

zo 17 april 2011 Amsterdam

Concertgebouw 20.15 uur

Inleiding 19.15 uur

www.concertgebouw.nl

... en natuurlijk het afterconcert in de foyer door het NBE en gasten!