Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 8 april 2011

Presentatie Het verhaal op de plek zelf/Westerbork-Bergen-Belsen Persoonlijke verhalen op de plek zelf door middel van audiotours

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft het initiatief genomen om de geschiedenis van vervolgingsplekken voor een breed publiek toegankelijk te maken. Op vrijdag 15 april om 15.30 uur worden twee bijzondere projecten gepresenteerd in aanwezigheid van overlevenden van de nazi-kampen.

Het verhaal op de plek zelf
Hella van der Wijst is bekend als presentatrice van het tv-programma KRO De Wandeling, Voor haar programma sprak zij de afgelopen jaren geregeld mensen met bijzondere oorlogsverhalen. In samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn door Hella en haar partner Kolijn van Beurden nu de persoonlijke herinneringen van overlevenden van de kampen vastgelegd op de plek waar zij werden vervolgd. Zo zijn audiotours tot stand gekomen met Jules Schelvis over Sobibor, Ro Horneman over Bergen-Belsen, Carla Josephus Jitta over Theresienstadt en Stien Spier over Ravensbrück. Op korte termijn zal een audiotour over Auschwitz-Birkenau volgen. De audiotours zijn te downloaden voor bezoekers op de plek zelf of via de website www.kampwesterbork.nl te beluisteren.

De Kampenserie: Westerbork-Bergen Belsen
Tussen 14 september 1943 en 13 september 1944 vertrokken negen transporten vanuit kamp Westerbork naar Bergen-Belsen. Als onderdeel van de expositiereeks De Kampenserie wordt de reizende tentoonstelling Westerbork - Bergen-Belsen gepresenteerd. Rode draad vormen persoonlijke koffers met voorwerpen, documenten en videoportretten van overlevenden. Ad van Liempt en Esmeralda Böhm maakten de documentaire 'Terug naar Tröbitz over de broers Dukie en Micha Gelber en hun gevangenschap in Bergen-Belsen en daarna. Fragmenten van deze film - gekoppeld aan de tentoonstelling - zullen worden toegelicht door de makers.