Ingezonden persbericht


IBM pionier bij werving vrijwilligers in de informele zorg

AMSTERDAM, 11 april 2011 - Op 15 april vindt op het hoofdkantoor van IBM Benelux de kick-off plaats van het project en de website Mij('n) Zorg van De Vrijwilligersacademie en Hart voor Amsterdam. Een initiatief om samen met het bedrijfsleven meer vrijwilligers in de informele zorg te werven en een project waarvan zowel zorgvragers, werknemers als werkgevers profiteren.

Eerste workshop bij IBM
Eenzame mensen bezoeken, kansarme scholieren met huiswerk helpen of mensen met een lichamelijke of psychische beperking de helpende hand toesteken. Medewerkers van IBM krijgen op 15 april een kijkje in de keuken van de informele zorg tijdens de eerste in-company oriëntatie workshop van Mij('n) Zorg. Een initiatief van De Vrijwilligersacademie en Hart voor Amsterdam om de interesse voor vrijwilligerswerk onder medewerkers en bedrijven te vergroten. Veel werk in de informele zorg wordt momenteel vaak door hoger opgeleide vrijwilligers uitgevoerd, vandaar dat de link naar het bedrijfsleven gelegd wordt. IBM is het eerste bedrijf waar het project daadwerkelijk vorm krijgt. In het bijzijn van wethouder Carolien Gehrels kunnen medewerkers tijdens de eerste Mij('n) Zorg workshop ervaren wat het voor henzelf en de ontvangers betekent om een buddy of mentor te zijn en te hebben.

Voordelen voor de werkgever
Er is aangetoond dat werknemers gemotiveerder en productiever worden, als zij - deels - door hun werkgever in staat worden gesteld om dit type vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligers betekenen veel in onze samenleving, niet in de laatste plaats voor de mensen waarvoor ze het verschil maken. Met de schraler wordende budgetten in de zorg wordt de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers steeds belangrijker. Dat het bedrijfsleven interesse toont om mee te werken aan een dergelijk initiatief en daar ook de vruchten van plukt, is een mooie ontwikkeling. Mij('n) Zorg brengt daarom bedrijfsleven en vrijwilligersorganisaties bij elkaar om zo een sterk sociaal netwerk in Amsterdam op te bouwen.

Voordelen voor de werknemer
(Hoger opgeleide) professionals kunnen als vrijwilliger een verdiepingsslag maken in hun persoonlijke ontwikkeling en daadwerkelijk in contact staan met de maatschappij. De medewerkers krijgen een professionele, inhoudelijke training die ze ook op het werk kunnen gebruiken. Hoe communiceer je bijvoorbeeld met een persoon die verward, boos of depressief is? Wat moet je vooral niet doen? Hoe geef je je grenzen aan? Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheden van de individuele vrijwilliger en er wordt een passende match gemaakt bij een van de vrijwilligersorganisaties in Amsterdam, die zijn aangesloten bij de Vrijwilligersacademie.

IBM en maatschappelijk verantwoord ondernemen
IBM heeft van oudsher veel aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. In Nederland dragen ruim 1000 IBM medewerkers met hun IT kennis en ervaring een steentje bij aan goede doelen die zij zelf kiezen. Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan wordt aan alle medewerkers wereldwijd gevraagd om zich in te zetten voor een goed doel in hun omgeving. De samenwerking met Hart voor Amsterdam en de Vrijwilligersacademie biedt de medewerkers nu nog meer gelegenheid om zich voor hun stad en directe omgeving in te zetten.

Geïnteresseerde bedrijven
Bedrijven kunnen hun medewerkers in-company en onder werktijd, bijvoorbeeld tijdens een lunch, mee laten doen aan een gratis eerste oriëntatieworkshop. Medewerkers kunnen zich hierna individueel opgeven, al dan niet gefaciliteerd door hun bedrijf. De Vrijwilligersacademie zoekt vervolgens een passend vrijwilligerswerk die aansluit bij de wens van de werknemer. Een volgend bedrijf waar een workshop gepland staat is Sogeti in Diemen. Voor meer informatie en een overzicht van geïnteresseerde bedrijven kunt u terecht op www.mijnzorgamsterdam.nl.