Ingezonden persbericht


PERSUPDATE DE WEEK VAN ICT

Vol programma tijdens de vierde dag van 'De Week van ICT'

Woerden, vrijdag 15 april 2011

De voorjaarsconferentie 'Overheid, Cloud en Software', de ondertekening van de MJA3, het Rondetafelgesprek 'Bovengronds Mijnen' en de Student & Young Professional Challenge lichten we uit in deze update over de derde dag van 'De Week van ICT' op 14 april.

Voorjaarsconferentie 'Overheid, Cloud en Software' drukbezocht

Het thema 'Overheid, Cloud en Software' stond centraal tijdens de drukbezochte voorjaarsconferentie in Media Plaza. De achterban van het SaaS~Cloud Netwerk en de Software~VOC van ICT~Office boog zich over onder meer de kansen voor cloud computing bij de overheid. Rainer Zimmerman (lid van de staf van Eurocommissaris Neelie Kroes) schetste de contouren van de Europese cloudstrategie, die in de loop van volgend jaar zal worden gepubliceerd. Dataprotectie en privacybescherming zullen daarbij een hoofdrol krijgen, zo stelde Zimmerman. Hij wees erop dat uit onderzoek blijkt dat negentig procent van de mensen dataprotectie als één van de voornaamste problemen ziet voor de verdere uitrol van cloud computing in Europa. De inspanningen van de Europese commissie zullen zich vooral richten op het zoveel mogelijk harmoniseren van de regels die de 27 afzonderlijke EU-landen rondom dataprotectie in voorbereiding hebben.

Michiel de van der Schueren (voorzitter van het SaaS~Cloud Netwerk) hield een pleidooi voor het zoveel mogelijk openstellen van de hoeveelheden data waarover de overheid beschikt, omdat daarmee nieuwe clouddiensten kunnen worden ontwikkeld. Hij noemde Carspotter als voorbeeld van een geslaagd initiatief dat gebruikt maakt van gegevens van de Rijksdienst voor Wegverkeer. "De overheid is niet alleen een klant voor clouddiensten, maar kan ook tal van nieuwe clouddiensten helpen mogelijk te maken", aldus De van der Schueren.

Paneldiscussie tijdens de voorjaarsconferentie 'Overheid, Cloud en Software' (Foto: ICT~Office)

Een panel van deskundigen sprak de verwachting uit dat de cloudstrategie die nu door de Rijks-CIO wordt ontwikkeld en die binnenkort aan de Kamer zal worden gepresenteerd slechts eerste voorzichtige stappen zal bevatten op weg naar een eigen 'overheidscloud'.

Thomas Wijsman, projectleider van het team van de Algemene Rekenkamer dat verantwoordelijk was voor het rapport 'Open standaarden en open software bij de overheid', pareerde in een presentatie de kritiek die er na publicatie van het rapport is geuit. De conclusie dat de Tweede Kamer haar verwachtingen over de besparingsmogelijkheden, die met open standaarden en open source software kunnen worden bereikt, moet bijstellen staat nog recht overeind, zo stelde Wijsman. De Tweede Kamer heeft overigens naar aanleiding van het rapport nog weer 52 aanvullende vragen gesteld die binnenkort door de Algemene Rekenkamer zullen worden beantwoord.

UPC ondertekent Meerjarenafspraak Energie-Efficiëntie

UPC Nederland wil haar eigen energie-efficiëntie jaarlijks met gemiddeld 2 procent verbeteren. Verantwoord energiegebruik is een belangrijke pijler in het duurzaamheidsbeleid van UPC. De doelstelling om energie-efficiënter te werken, heeft UPC vastgelegd in de Meerjarenafspraak Energie-Efficiëntie (MJA-3). Op donderdag 14 april ondertekende UPC, tijdens De Week van ICT, dit convenant met de overheid en ICT~Office. Deelnemers aan deze meerjarenafspraak zetten zich in om het energieverbruik in de ICT-sector terug te dringen.

Yvonne Schers (UPC) en Bernd Taselaar (ICT~Office) ondertekenen de MJA3 (Foto: UPC)

"Voor onze toekomst investeren we in een duurzaam Nederland. Dat betekent onder meer investeren in de vergroening van ons bedrijf en onze diensten", aldus Yvonne Schers (VP Public Affairs & General Counsel van UPC). "We vinden het belangrijk dat we als ICT-sector gezamenlijk optrekken met de overheid. We ondersteunen de meerjarenafspraak dan ook van harte."

Tweede Kamer houdt rondetafelgesprek over efficiënt gebruik van grondstoffen

ICT~Milieu gaf op donderdag 14 april haar visie over het efficiënt gebruik van grondstoffen aan Tweede Kamercommissie 'Infrastructuur en Milieu'. ICT~Milieu was hiervoor uitgenodigd door de Tweede Kamer. Aanleiding was een reeks van initiatieven op dit gebied waaraan de Europese Commissie werkt. Op 18 april brengt de Tweede Kamer een werkbezoek aan Brussel over dit thema. Het gesprek met ICT~Milieu werd georganiseerd als voorbereiding op het werkbezoek en dient als input voor de verdere voorstellen van de behandeling van Europese voorstellen in de Tweede Kamer. Martin Trampe heeft als voorzitter ICT~Milieu vertegenwoordigd aan de rondetafel.

De essentie van de problematiek is dat de wereldwijde vraag naar grondstoffen en hulpbronnen explosief is toegenomen en dat zal blijven doen. Op welke manier kan een impuls worden gegeven aan een duurzaam gebruik van grondstoffen en hulpbronnen? Naast ICT~Milieu waren ook andere organisaties uit het bedrijfsleven, de wetenschap en NGO's aanwezig.

Trampe benadrukte bij de Tweede Kamerleden dat ICT~Milieu ICT-afval inzamelt en dit afval recyclet tot nieuwe grondstoffen, het zogenaamde 'bovengronds mijnen'. "Wij stellen voor om in Nederland snel een afgifteplicht in te voeren voor bedrijven en gemeenten. Verder is het nodig dat er paal en perk wordt gesteld aan de grote exporten van ICT-afval. ICT moet slim worden ingezet voor toepassingen die een beter beheer van grondstoffen mogelijk maken."

Op de vraag vanuit de Tweede Kamer in hoeverre bedrijven, die immers op de kosten moeten letten, ook wel recycling willen, antwoordde Trampe: "Recyclen van ICT-afval wordt steeds goedkoper. Op termijn voorzien we dat recycling zelfs geld gaat opleveren. ICT-bedrijven investeren wel degelijk in recycling, omdat de bedrijven van ICT~Milieu zelf de kosten dragen en niet laten financieren door een verwijderingsbijdrage."

Student & Young Professional Challenge

Op donderdag 14 april vond de tweede ronde van de Student & Young Professional Challenge plaats. TNO daagt samen met de Nederlandse ICT-industrie studenten en Young Professionals uit hun ideeën, kennis en vaardigheden te gebruiken om een aantal belangrijke maatschappelijke problemen op te lossen in de topsectoren Water, Energie en Logistiek. Samen met specialisten uit het veld gaan zij de uitdaging aan om slimme oplossingen te bedenken.

Er stonden weer twee enthousiaste, nieuwe teams klaar voor de ultimate challenge op het gebied van de topsectoren Energie en Logistiek. Respectievelijk Serge van Dam (Vereniging DOET) en Jan Burgmeijer (TNO) waren de 'case presenters' en gaven het startsein voor weer een inspirerende en leerzame dag. Team Energie boog zich over een smart betaalsysteem voor de oplaadinfrastructuur voor elektrisch rijden. Team Logistiek bedacht een slim en origineel mobiliteitssysteem voor steden ter bevordering van een gezonde en leefbare omgeving. De resultaten van de Challenge worden tijdens de Conferentie Digitale Agenda.nl op 17 mei 2011 gepresenteerd aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid.

Studenten en Young Professionals bedenken een smart betaalsysteem voor de oplaad- infrastructuur voor elektrisch rijden (Foto: Philip Gentis)

De Week van ICT op BNR

Op donderdagavond 14 april stond BNR Digitaal in het teken van ICT en arbeidsmarkt. Nederland komt in 2015 10.000 ICT'ers tekort. Dat voorspelt de ICT~Marktmonitor 2011. BNR Digitaal vraagt aan directeur Sylvia Roelofs van ICT~Office hoe je ICT aantrekkelijker kunt maken voor studenten. Beluister het fragment.

Programma vrijdag 15 april
10.00 uur - 18.00 uur VNSG Congres - VNSG & SAP 10.00 uur - 22.00 uur World Foresight Forum 12.00 uur - 18.00 uur Young Employee Network Event: Het Nieuwe Werken - HP & Microsoft 15:00 uur - 16:00 uur Lancering 25 jaar MBO-ICT

Over De Week van ICT
Van 11 t/m 15 april 2011 organiseert ICT~Office 'De Week van ICT'. Met 'De Week van ICT' wil ICT~Office breed en zichtbaar aandacht vragen voor het maatschappelijk en economisch belang van ICT. Met andere woorden: een brede doelgroep de veelzijdigheid en het sprankelende karakter van ICT laten ervaren. www.deweekvanict.nl

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van ruim 500 IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. De leden van ICT~Office hebben een omzet van ¤ 30 miljard, bieden werk aan een kwart miljoen mensen en dragen bij aan 70% van alle innovaties. www.ictoffice.nl

----------
Noot aan de redactie (