Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vlissingse archeologische vondsten uit de Gouden Eeuw te zien in muZEEum

In het Zeeuws maritiem muZEEum te Vlissingen zijn vanaf vrijdag 15 april 2011 bijzondere vondsten te zien van de stadsopgraving uit het stadsdeel 'Scheldekwartier'.

In het muZEEum te Vlissingen zijn nu bijzondere archeologische vondsten uit het Scheldekwartier te zien. Verschillende aardewerken schalen, bakken, ander servies en huisraad geven een boeiend beeld over het dagelijks leven van zowel de arme als rijke bewoners uit dit stadsdeel van Vlissingen. Er zijn uiterst zeldzame topstukken te zien zoals een porseleinen bord uit Japan en een faience schaaltje uit Italië.

Onder impuls van de beruchte kaapvaart en de succesvolle koopvaardij van de Verenigde Oost-indische Compagnie en vooral de West-Indische Compagnie beleefde Vlissingen in de 17e en de eerste helft van de 18e eeuw een grote economische bloei.

Deze Gouden Eeuw was een periode van ongekende horizonten, internationale contacten en grote welvaart. In het Scheldekwartier leefden ambachtslieden en arbeiders broederlijk naast kapiteins, handelslieden en bewindhebbers zoals Cornelis Lampsins.

In opdracht van de gemeente Vlissingen voerde ADC ArcheoProjecten in 2007-2008 een grote stadskernopgraving uit in het Scheldekwartier in Vlissingen. Bij dit project werd nauw samengewerkt met de Walcherse Archeologische Dienst en de gemeente Vlissingen. De opgraving leverde veel interessante vondsten en resultaten op, waarvan sommige de landelijke of zelfs de internationale pers haalden. Het onderzoek is daarmee spraakmakend voor heel Nederland geworden.

De archeologen hebben de resultaten gepubliceerd in een imposante monografie. Het eerste exemplaar van deze monografie is op 14 april in het muZEEum aangeboden aan wethouder Piet Polderman, portefeuillehouder archeologie van de gemeente Vlissingen. Een deel van de enorme verzameling vondsten is de komende tijd in het muZEEum te bewonderen.

Het muZEEum is het hele jaar geopend (met uitzondering van 1 januari) van: Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.

15 april 2011