Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum 11 april 2011

Sterke stijging deelname praktisch fietsexamen

Steeds meer Amsterdamse basisscholen doen mee aan het praktische verkeersexamen. Dit fietsexamen wordt afgelegd op speciaal aangelegde parcoursen. Voor het eerst is ook in stadsdeel Zuidoost een parcours aangelegd.

Bij ruim 90% van de verkeersongevallen speelt het gedrag van de weggebruiker een cruciale rol. Het is van groot belang dat kinderen tijdig leren hoe zij zich in de praktijk veilig kunnen verplaatsen. Het grootste gedeelte van de scholen doet al mee aan het theoretisch examen en het percentage deelnemende scholen aan het praktijkgedeelte stijgt sterk. In 2004 - toen voor het eerst de organisatie niet meer werd verzorgd door de regiopolitie - deden 43 basisscholen (ca. 20%) mee; dit jaar zijn het er 137 (64%) met 4.212 leerlingen. Dit is een toename van 6% ten opzichte van vorig jaar.

Theorie en praktijk
De gemeente Amsterdam organiseert ieder schooljaar het theoretisch verkeersexamen voor leerlingen van groep 7. Alle Amsterdamse scholen worden hiervoor uitgenodigd en 95% van scholen doet ook mee. Dit examen test de kennis van de verkeersborden en -regels. Kinderen die geslaagd zijn voor het theoretische examen kunnen in groep 8 deelnemen aan het praktische examen. Op zes speciaal uitgezet parcoursen kunnen ze hun fietsvaardigheid bewijzen.

Fietslessen in Zuidoost
Een van de redenen waarom scholen niet meedoen aan het praktische examen is omdat sommige kinderen onvoldoende kunnen fietsen. In sommige stadsdelen speelt dit meer dan in andere. In Zuidoost is een relatief grote groep niet-fietsers en een grote groep scholen (55%) die niet meedoen aan het fietsexamen. Vandaar dat daar in het nieuwe schooljaar een pilot wordt gestart om fietsvaardigheidslessen te geven. De kinderen die deze lessen hebben gevolgd kunnen daarna deelnemen aan het praktisch examen op het nieuwe parcours in hun stadsdeel.