Gemeente Leeuwarden

Reactie gemeente Leeuwarden op het coalitieakkoord Gedeputeerde Staten provincie Fryslân

Het college van b. en w. van Leeuwarden is positief over het nieuwe coalitieakkoord van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Fryslân. Het is evenwichtig en zoekt versterking van de sociale samenhang, de Friese taal en cultuur, van de economie, met duurzaamheid als dominante rode draad.

Burgemeester Ferd Crone: de titel "Nije enerzji foar Fryslân" wordt volledig waargemaakt en spreekt ons zeer aan. Crone is ook blij dat de oude tegenstelling tussen stedelijk en landelijk gebied nu definitief wordt verlaten, "Beide kunnen niet zonder elkaar". Oprichting van een Energie Kooperaasje Fryslân vindt Crone zeer interessant.

Trefzeker is de volgende passage: "Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie met een economische uitstraling tot ver over zijn gemeentegrenzen. Leeuwarden is de Friese banenmotor en moet dat ook blijven. We zetten daarom volop in om de al bestaande samenwerking op terreinen als infrastructuur, onderwijs, economie en cultuur handen en voeten te (blijven) geven".

Veel punten die Leeuwarden en de provincie de laatste jaren hebben ontwikkeld en besproken zijn terug te vinden in het nieuwe akkoord, zoals het instellen van een ontwikkelfonds, de aandacht voor ruimtelijke kwaliteit, voor duurzaamheid, voor stedelijke herstructurering en de verbetering van de bereikbaarheid over de weg en met Openbaar Ververvoer. "De samenwerkingsagenda met Leeuwarden voeren we met volle kracht uit". Ook de daarbinnen vallende projecten worden in het programma in ieder geval met woorden ondersteund:


- "De ontwikkeling van bedrijvigheid rondom en verdere uitbouw en verankering van een internationaal topinstituut als Wetsus, met inbegrip van de te ontwikkelen Watercampus, verdient langdurige provinciale steun. Ter ondersteuning van dergelijke initiatieven stellen we een revolverend innovatiefonds in".
- Kandidatuur voor Europese Kulturele Haadstêd. ...het pad ernaartoe is voor ons belangrijk”.
- "De UCF blijven wij voluit steunen".
- "... ondersteuning van initiatieven die kennis en het bedrijfsleven bij elkaar brengen, zoals de kennis-, water- en landbouwcampus”.
- bijdrage aan een smaakmakende openingstentoonstelling van het nieuwe Fries Museum is van harte welkom.

Over bestuurskracht en herindeling wil GS een actieve en bemiddelende rol spelen, mede om de bestuurlijke en financiële opgaven voor gemeenten het hoofd te bieden. Men zal de komende maanden in overleg treden met de gemeenten, op basis van het Rapport Koopmans. Burgemeester Crone: "Leeuwarden gaat op deze uitnodiging in en onderschrijft dat er nu snel keuzes moeten worden gemaakt." Hij zal daarover snel gesprekken aangaan met buurgemeenten en GS over zowel samenwerking op korte termijn voor 2014 (zoals met Boarnsterhim) als voor een volgende fase (2018), en wil met de betrokken gemeenten afspraken maken.
---