Aangiftes bij politie Edam-Volendam blijken niet te bestaan


VOLENDAM, 20110415 -- Toen Theo Kwakman (38) meende te zijn opgelicht, heeft hij enkele aangiftes gedaan bij politie Edam-Volendam. Echter na diverse aangiftes krijgt hij een mail dat hij niet meer welkom is op het politiebureau. Een reden blijft achterwege. Na het versturen van een ‘brandbrief’ over deze situatie, komt er alleen een reactie van de burgemeester van Edam-Volendam dat er een klacht ingediend kan worden bij een klachtencommissie. Met een weblog probeert Kwakman nu zijn zaak bij de media aanhanging te maken: http://theokwakman.web-log.nl

Klacht gegrond

De klacht, ingediend door Kwakman bij de klachtencommissie van politie, wordt gegrond verklaard en de aangiftes moeten worden opgenomen door politie Edam-Volendam. Na een gesprek met wijkteamchef Pieter Groot is diens oordeel dat Kwakman zelf de aangiftes op papier moet zetten waarna de heer Groot deze zal verwerken tot aangiftes en onderzoek. Echter, tot een onderzoek komt het nooit. Kwakman ontvangt 26 mei 2009 een brief van de heer Groot dat de aangiftes zijn geseponeerd om verschillende redenen. Sommige vermeende gepleegde feiten zijn volgens de heer Groot bijvoorbeeld te oud. Welke niet te oud zijn schaart de wijkteamchef onder het label ‘geen prioriteit’. Ook de termen civiel en ondernemersrisico passeren de revue. Alsof dit in de ogen van Kwakman al niet rampzalig genoeg is, krijgt hij over zeer duidelijke beveiligingsbeelden waarop de door Kwakman beschuldigde persoon te zien is, terwijl deze inbreekt in het kantoor van Kwakman, te horen dat er onvoldoende aanwijzingen zijn die zouden leiden tot identiteit van de dader. Hetzelfde oordeel wordt geveld over een notariële akte waarin de door Kwakman beschuldigde persoon met naam en toenaam wordt genoemd. Wijkteamchef Groot sluit af met de woorden: “indien u het met deze beslissing niet eens bent kunt u op grond van artikel 12 van het wetboek van strafvordering hiertegen bezwaar aantekenen bij de Officier van Justitie te Haarlem”. Ten eerste wordt Kwakman het bos ingestuurd doordat in de brief verkeerde informatie wordt verstrekt en zo komt de aanvraag van artikel 12 van strafrecht in Haarlem terecht in plaats van de enige goede bestemming: het Gerechtshof te Amsterdam. Kwakman levert uiteindelijk, zonder hulp van de politie, zijn papieren in bij het Gerechtshof.

Gerechtshof Amsterdam

Na ontvangst van de uitspraak (27 december 2010) van het Gerechtshof, waarin het Hof te kennen geeft af te zien van vervolging, neemt Kwakman contact op met de griffie omdat meerdere aangiftes niet worden genoemd in het verslag. Wat Kwakman dan te horen krijgt slaat alles. De ontbrekende aangiftes blijken niet te bestaan. Kwakman, die dit amper kan geloven, belt ter controle met een politiemedewerker. Als deze de aangiftes op het bij Kwakman bekende referentienummer zoekt, kan deze niet anders melden dan dat de aangiftes niet bestaan. Het betreft alle aangiftes die zouden worden verwerkt door wijkteamchef Groot. Eerder genoemde brief aangaande seponeren van aangiftes blijkt ook te zijn verdwenen.

Opnieuw geweigerd om aangiftes op te nemen

Na overleg met een jurist tracht Kwakman deze acht aangiftes alsnog te laten opnemen. Als ze niet bestaan, zou het redelijk zijn ze op te nemen met de kanttekening dat dit twee jaar geleden had moeten gebeuren, zodat niemand kan claimen dat vermeende gepleegde feiten verjaard zijn. De dame achter het loket op het politiebureau te Purmerend is bereid de aangiftes alsnog op te nemen, maar nadat zij met legitimatie van Kwakman in een ander deel van het gebouw overleg heeft gehad van ongeveer een kwartier, komt de dame terug met de mededeling dat er geen aangiftes meer worden opgenomen, hetgeen beslist is door de wijkteamchef Edam-Volendam, de heer Hoogedoorn en een Officier van Justitie wiens naam niet prijs wordt gegeven. Op 27 maart 2011 heeft Kwakman de wijkteamchef en de burgemeester een mail gestuurd met de vraag om opheldering over het geheel maar tot op heden blijft het angstvallig stil rondom beide heren.

Hoe nu verder?

Kwakman: “Nu wanen ik en mijn gezin ons al enkele jaren in een soapserie, maar nu lijken we wel in een oude gangsterfilm terecht te zijn gekomen. We hebben o.a. te maken met bedreigingen en we moeten de ene klap na de andere verwerken en dit terwijl iedereen zegt appeltje eitje “aantoonbaar opgelicht’’ maar niemand doet iets. Begin dit jaar is er een aangifte wegens smaad geseponeerd wegens gebrek aan bewijs, maar geen van de getuigen is benaderd. Het lijkt wel of er bepaalde personen in onze gemeente uit de luwte worden gehouden door enkele machthebbende personen.”

Zie het weblog van Theo Kwakman: Theo Kwakman Opgelicht?





Theo Kwakman