IX Networks bindt de strijd aan met Telecom Operators


MAASTRICHT, AMSTERDAM, UTRECHT, 20110418 -- Sinds het begin van dit jaar is Nederland een nieuwe leverancier van zakelijke breedbandverbindingen rijker. Met vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Maastricht-Airport bedient IX Networks heel Nederland. Wat IX Networks bijzonder maakt is dat zij de eerste 100% Next Generation Network service provider in Nederland is.

Next Generation Networks is de benaming voor breedbandige netwerken die 100% klaar zijn voor de nieuwe generatie toepassingen. Zo zijn Next Generation Networks in staat om gecombineerd en geprioriteerd informatie te transporteren: data, voice en multimedia. Integratie van toepassingen dus waarvoor bedrijven nu nog vaak verschillende netwerken gebruiken.

IX Networks heeft een jaar lang gebouwd aan het landelijke Next Generation Network platform dat zij vanaf januari 2011 exploiteert. Doordat haar netwerk niet gebouwd is op bestaande netwerken met oudere technologieën, heeft IX Networks zich bij de ontwikkeling en aanleg van haar netwerk maximaal kunnen richten op de allerlaatste techniek en toekomstige ontwikkelingen.

IX Networks speelt in op snel opkomende ontwikkelingen zoals VoIP, Video on Demand, Cloud Computing, Domotica, camera bewaking, Unified Messaging en Teleconferencing. Hierbij brengt ze niet alleen specialisme in op het gebied van Wide Area Networks maar ook op het vlak van Local Area Networks. De oplossingen van IX Networks zijn gericht op end-to-end solutions, ook op dat aspect pakt zij een voorsprong op de gevestigde orde in telecomland.

Verder is een belangrijk punt waarop IX Networks goed scoort de “pricing” van haar breedbandverbindingen. Doordat IX Networks carrier onafhankelijk optreedt, is zij altijd in staat om voor iedere klant-locatie de meest efficiënte verbinding aan te bieden. Volgens Gianni Serreli, directeur van IX Networks, zijn betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de verbindingen en een goede service het belangrijkst voor zijn klanten maar wordt daarnaast in deze tijden ook zeer scherp gekeken naar de kosten van verbindingen.

Achtergrond Informatie Next Generation Network

Wat zijn Next Generation Networks?
Next Generation Networks is de benaming van wat men ziet als de geëvolueerde versie van de traditionele netwerken. Traditioneel zijn netwerken voor telefonie en data gescheiden en zijn data-netwerken nauwelijks geschikt voor realtime communicatie. Next Generation Networks is de benaming voor netwerken die klaar zijn voor nieuwe generatie toepassingen. Het netwerk is in staat om gecombineerd informatie te transporteren: data, voice en multimedia. Een aantal aspecten kenmerken een Next Generation Network (subset van de definitie van de ITU):
  1. Breedbandig om enorme hoeveelheid aan data transport te kunnen ondersteunen.
  2. Integratie van Data, Voice en Multimedia (of ook integratie van realtime en niet-realtime verkeer).
  3. Gegarandeerde kwaliteit om professionele diensten te kunnen aanbieden.
  4. Onafhankelijk van carriers. Mogelijkheid om een netwerk te bouwen met gebruik van diverse leveranciers.
  5. Medium onafhankelijk. De mogelijkheid om een netwerk te bouwen precies op maat: ADSL, SDSL, VDSL, Ethernet en  UMTS.
Zie de officiele definitie van Next Generation Networks gedefinieerd door de International Telecom Union (ITU): http://www.itu.int/en/ITU-T/gsi/ngn/Pages/definition.aspx
 
Waarom zijn Next Generation Networks belangrijk?
Vraag en aanbod Next-Generation Infrastructures 2010 – 2020

Onderzoek TNO rapporteert (februari 2010, rapportnr 35254):
Snel en hoogwaardig breedband wordt algemeen gezien als voorwaarde voor een concurrerende,innoverende en duurzame kenniseconomie. Nederland neemt op dit terrein internationaal een koploperspositie in, onder meer gebaseerd op sterke concurrentie in de last mile. In ieder geval staat Nederland in de Europese ranglijst op de eerste plaats. Het Ministerie van Economische Zaken hecht er grote waarde aan deze positie ook in de toekomst te behouden en optimaal te benutten. De verdere ontwikkeling van bestaande en nieuwe breedbandinfrastructuren naar Next Generation Infrastructures (NGI) wordt dan ook gezien als van groot strategisch belang voor de ontwikkeling van maatschappij en economie als geheel. Dit belang wordt ook door de Tweede Kamer breed gedragen getuige de onlangs aangenomen motie Vendrik-Van der Ham. De hamvraag is hoe op basis van vraag en aanbod de migratie naar deze NGI’s zou kunnen plaatsvinden. Aan de aanbodzijde is sprake van een reeks technologieën die een rol kunnen spelen in de verdere ontwikkeling van breedbandinfrastructuren en dan met name in het aansluitnetwerk. Er zijn vele scenario’s te bedenken waarin deze technologieën elkaar aanvullen en opvolgen in de tijd. Verschillende vragen zijn relevant ten aanzien van (1) het tempo van migratie, (2) toekomstvastheid, duurzaamheid, openheid en schaalbaarheid van technologieën en (3) de robuustheid van investeringen. Aan de vraagzijde bestaat ook geen eenduidig beeld. Wel is duidelijk dat breedbandige netwerken van strategisch belang zijn voor de hele BV Nederland, wat betekent dat ook transsectorale ontwikkelingen op het terrein van energie (o.a. smart grids, slimme meter), zorg (o.a. teleconsultancy, zorg-op-afstand etc.), mobiliteit (o.a. elektrische auto’s, anders betalen voor mobiliteit etc.) en onderwijs en cultuur (o.a. virtueel collectief onderwijs, ontsluiting cultureel erfgoed etc.) een rol zullen moeten spelen in de overwegingen.
Bevinding:
Op basis van diverse gerenommeerde bronnen schatten wij dat de vraag naar bandbreedte tussen nu en 2020 op vaste aansluitingen in Nederland exponentieel zal groeien met circa 30% tot 40% per jaar. Dit is een conservatieve inschatting.
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2010/03/16/next-gen-infrastructures.html

Waarom leveren de huidige telecom operators geen Next Generation Networks?
Momenteel wordt de markt voor breedband infrastructuren gedomineerd door de bestaande Telecom Operators. De Telecom Operators exploiteren hun bestaande netwerken door hierop breedband datacommunicatie diensten aan te bieden. Echter door de organieke marktwerking wordt door de Telecom Operators een verzuiling in het breedband domein gecreeerd. Het bestaansrecht van Telecom Operators is hún netwerk, derhalve is er een Telecom Operator niets aan gelegen om haar netwerk te koppelen aan concurrerende Telecom Operators.
Daarnaast hebben bestaande Telecom Operators een enorm legacy netwerk dat technologisch naar een hoger niveau moet worden ge-upgrade. Hiermee gaan enorme investeringen gemoeid die in deze economische periode moeilijk te realiseren zijn.