Boek: De sarcofaag van de Sovjet-Unie


Fascinerend en pijnlijk actueel

SOESTERBERG, 20110415 -- Op 26 april 1986 ontplofte de kernreactor van Tsjernobyl. Dat is nu 25 jaar geleden. Voor de auteur vormde dit de aanleiding om een rondreis door Oost-Europa te maken. Pierre Saraber bezocht de trieste omgeving van Tsjernobyl in de huidige Oekraïne. Het rampgebied is nog altijd radio-actief en is grotendeels van de buitenwereld afgesloten.

De auteur trekt verder over de eindeloze steppen van Oekraïne en bezoekt de dynamische hoofdstad Kiev, de idyllische Karpaten en de zonnige Krim. Tot slot neemt de auteur u mee naar Transnistria. De straten in dit ministaatje zijn nog altijd getooid met de symbolen van de voormalige Sovjet-Unie. Transnistria, ingeklemd tussen Oekraïne en Moldavië, wordt door geen enkel ander land ter wereld erkend. Regelmatig wordt Transnistria verdacht van grootschalige criminele activiteiten als wapenhandel en witwassen.

De sarcofaag van de Sovjet-Unie is een fascinerend boek over een bijzondere reis. Het boek sluit af met uitgebreide bijlagen over Tsjernobyl en Transnistria. Van de hand van P. Saraber verscheen eerder bij Aspekt Daar zijn de Polen! over de Poolse gastarbeiders in Nederland.

De Sarcofaag van de Sovjet-Unie wordt uitgegeven door Aspekt en kost € 18,95. Het ISBN-nr. is 9789461530691.