Gemeente Schagen

Gratis HVC-compost voor de liefhebber

Op zaterdag 16 april 2011 kunt u als inwoner van de gemeente Schagen tussen 9:00 en 11:00 uur gratis compost ophalen op de gemeentewerf aan de Zijperweg. De gemeente houdt deze actie samen met HVCcompostering, die de compost beschikbaar stelt. Compost die is voortgekomen uit uw groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Door deze compost te gebruiken in uw tuin, hergebruikt u uw gft-afval op een nuttige manier. Neem een schep mee, zodat u de compost in een aanhanger of meegebrachte zak kunt scheppen.

Met deze compostactie beloont de gemeente u voor uw inspanningen om gft-afval te scheiden. Iedere volle groene minicontainer van 140 liter die u aan de weg zet, staat gelijk aan zoân 15 tot 20 kilo compost. Het verwerken van gft tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en bespaart grondstoffen.

Compost van gft
Alleen van goede kwaliteit gft maakt HVC compost. Compost is nuttig als bodemverbeteraar. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Het is goed voor zowel zand- als kleigrond. Zandgrond krijgt meer samenhang en wordt beter vochthoudend, terwijl kleigrond juist meer lucht krijgt en daardoor beter bewerkbaar wordt. Compost gemengd met wat aarde, is ook goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde. Ten slotte gaat het bodemziekten tegen.

Gft is meer dan compost
Van gft kun je meer maken dan alleen compost. Door vergisting krijg je biogas. Gas dat gebruikt kan worden om erop te rijden of, in de toekomst, zelfs mee te koken. Een ton gft is goed voor 100 kubieke meter biogas (1300 autokilometers). Dit gas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor energieproductie of als groen gas voor de transportsector. Door het afval thuis te scheiden, kun je hier zelf aan bijdragen. Het mooiste van dit alles is dat vergisten geen invloed heeft op de hoeveelheid compost die je kunt maken.

Meer informatie
De compostactie van de gemeente Schagen vindt plaats op zaterdag 16 april, tussen 9:00 en 11:00 uur. De locatie van de gratis compostuitgifte is de gemeentewerf aan de Zijperweg 12 te Schagen. Â