Vleermuizen wakker, forten weer open

Persbericht van Staatsbosbeheer

De forten gaan weer open na de wintersluiting. De meeste vleermuizen zijn wakker uit hun winterslaap en vliegen uit. Dat betekent dat het publiek dus weer de forten in kan. Op zaterdag 16 en zondag 17 april opent Staatsbosbeheer samen met projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie de forten, kastelen en vestingsteden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit jaar staat het fortenseizoen helemaal in het teken van de vleermuis.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is heel belangrijk voor vleermuizen. De dieren houden hun winterslaap in de forten, kastelen en kleine groepsschuilplaatsen. Vanaf half april worden ze wakker en vliegen ze uit: Naar buiten! Daarom gaan de meeste forten nu weer open. Tijdens het fortenseizoen zijn er leuke activiteiten rond dit opmerkelijke dier. Zo leren kinderen van alles over de vleermuis tijdens een Vleermuisspeurtocht en is er op fort Ruigenhoek een heus Vleermuistheater te bezoeken. Op www.staatsbosbeheer.nl/fortenseizoen staat een compleet overzicht van de activiteiten die worden georganiseerd.

Op tenminste 26 van de 55 forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie komen vleermuizen voor. In Fort Rijnauwen bijvoorbeeld is dit jaar een zeldzame vale vleermuis waargenomen.

Aan het fortenweekend doen veel forten en Waterlinie-ondernemers mee, waaronder Fort Ruigenhoek in De Bilt, Fort Rijnauwen en Fort Vechten bij Bunnik, Fort Vuren bij Vuren, Slot Loevestein bij Woudrichem, Fort Asperen. Meer informatie over de opening en de vleermuizen staat op www.hollandsewaterlinie.nl.




Razende Robot Reporter