Gemeente Zoetermeer

Nieuwe wandelroute langs vogelbroedplaatsen in Oosterheem

Met de nieuwe wandelroute `vogelvriendelijk Oosterheem' kunnen bewoners nestgelegenheden van vogels bekijken in hun wijk. Zeker nu de vogels in de lente een plekje zoeken om hun nest te bouwen.

Wie de primeur wil hebben, is welkom op zaterdag 16 april om 14.00 uur bij stadsboerderij De Weidemolen. Dan lopen leden van de Vogelwerkgroep Zoetermeer voor de eerste keer de wandelroute en vertellen zij over de vogels in de stad. Iedereen is van harte welkom mee te wandelen. De boerderij ligt aan de Burgemeester Middelberglaan 2 in de wijk Oosterheem.

Voor de wandeling begint onthult Frank Speel (wethouder Natuur) om 14.00 uur een informatiebord over de stadsvogelcampagne. De wandeling start om 14.20 uur en duurt ca. 1,5 uur. De route gaat langs nestgelegenheden voor vogels die zijn toegepast in woningen. Woningcorporatie Vestia heeft bijvoorbeeld aan huurwoningen aan de Zambezistroom en de Tarnstroom gierzwaluwkasten bevestigd. De routebeschrijving is vanaf maandag 18 april verkrijgbaar bij stadsboerderijen, wijkpost Oosterheem en in de centrale hal van het Stadhuis.

Informatiebord
Op het informatiebord bij stadsboerderij De Weidemolen staat informatie over de succesvolle Zoetermeerse stadsvogelcampagne `50 broedsoorten in Oosterheem'. Hiermee vroeg de gemeente in 2008 en 2009 aandacht voor het lot van stadsvogels in de stad. Voorbeelden van activiteiten die werden gehouden, zijn vogelkijklessen op basisscholen, de aanleg van vogelkijkbosjes en een stadsvogeltelling.

Stadsvogelprijs
Met de Zoetermeerse stadsvogelcampagne heeft de gemeente in 2008 de Stadsvogelprijs gewonnen van Vogelbescherming Nederland. Het winnende geldbedrag besteedde de gemeente aan een aantal vogelvriendelijke maatregelen in Oosterheem, waaronder een zwaluwtil bij De Weidemolen. Ook de wandelroute en het informatiebord zijn onderdeel van deze Stadsvogelprijs. Bovendien komt er in de toekomst nog een vogelrotonde aan de Martin Luther Kinglaan met nestgelegenheden en vogelvriendelijke planten en struiken.