NCRV

Rondom 10: De patiënt is koning

Ingezonden door NCRV op 14 april, 2011 - 15:57



zaterdag, 16 april, 2011 - 21:10
Zender:
Nederland 2

Zaterdagavond in het NCRV-programma Rondom10 onder leiding van Ghislaine Plag een debat over de gevolgen van het eventueel publiek maken van medische missers.

Missers van chirurgen, fouten medicatie door verpleegkundigen, verkeerde diagnoses van huisartsen. Het gebeurt jaarlijks tienduizenden keren, niet zelden met fatale afloop. Gaat de zorg erop vooruit als álle prestaties en blunders publiek worden? Of kan te veel openheid ook averechts werken en leiden tot een heksenjacht of explosieve kostenstijging?

Fouten in de medische sector komen lang niet altijd naar buiten. En als ze worden aangepakt, gebeurt dat vaak binnen de muren van de medische sector, buiten het blikveld van de patiënt. Heeft de zorgconsument geen recht op optimale transparantie? Voorstanders denken dat artsen, verpleegkundigen en ziekenhuizen zorgvuldiger gaan werken als hun handelen door iedereen is na te gaan. Tegenstanders vrezen dat te veel openbaarheid leidt tot een heksenjacht waarbij blunderaars genadeloos aan de schandpaal worden genageld en snel voor de rechter worden gesleept.

Zaterdag in Rondom 10 een discussie over de stelling `Transparantie is dé oplossing voor een betere zorg', live vanuit Felix Meritis in Amsterdam.

Programma:
Rondom 10
Presentator:
Ghislaine Plag
Website:
http://rondom10.ncrv.nl/