Introductie Wheels2Sport tijdens de Nationale Sport Week op 16 april

Persbericht van Welzorg Nederland B.V.

Tijdens de opening van de Nationale Sport Week op 16 april wordt Wheels2Sport geïntroduceerd. Wheels2Sport is een advies- en uitleenservice van sporthulpmiddelen voor (potentiële) sporters met een handicap en is een initiatief van 5 partijen: NOC/NSF, Fonds Gehandicaptensport, Gehandicaptensport Nederland, Welzorg en Sunrise Medical. Wheels2Sport heeft de ambitie een zo breed mogelijk publiek te voorzien van een passend sporthulpmiddel.

Ook voor mensen met een handicap is sporten heel belangrijk. Je wordt er niet alleen fitter en sterker van, maar het helpt ook het gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten. Door de drempelverlagende werking, van een uitleenconcept als Wheels2Sport(R), zal een positieve invloed uitgaan naar de sportparticipatie van mensen met een handicap. De sporters kunnen nl. gedurende een maximale periode van een half jaar tegen een geringe vergoeding sporthulpmiddelen als basketbal- en tennisrolstoelen, handbikes,
E(lektrische)-Hockeyrolstoelen en paragolfers gebruiken om zo zonder verplichting verschillende sporten uit te proberen.

Wheels2Sport is een antwoord op een veelvoorkomende situatie. Iemand met een handicap wil graag sporten, maar is afhankelijk van een sport specifiek hulpmiddel waarvoor een aanzienlijke investering nodig is. In een kennismakingsfase voor een of meerdere sporten is het niet realistisch een sporthulpmiddel aan te schaffen of te vergoeden omdat het risico bestaat dat het middel al snel niet meer zal worden gebruikt omdat de gekozen sport toch niet bij de persoon blijkt te passen. Vanuit de WMO compenseren gemeentes sporters met een beperking, maar het huidige beleid biedt in veel gevallen geen toereikende oplossing.

Voorzitter van Wheels2Sport Monique Kalkman, tevens manager innovatie en participatie bij Welzorg en zelf meervoudig wereld- en paralympisch kampioene: "Sport is onderdeel van de samenleving waar we allemaal aan mee willen doen. De noodzaak van aangepast materiaal voor sportbeoefening door mensen met een handicap kan drempelverhogend werken. Veel potentiële sporters met een handicap bereiken daarom het sportveld nooit. Dit is nu voorbij dankzij Wheels2Sport. Met deze service wordt sporten voor mensen met een handicap toegankelijk en zijn de sporters goed voorbereid op de definitieve keuze voor een sport en het daarbij passende hulpmiddel".

Tijdens de manifestatie op 16 april in Schiedam vinden er verscheidene sportdemonstraties plaats van de sportvoorzieningen en zal het plan gepresenteerd worden aan een aantal prominenten uit politiek en sport, waaronder Andre Bolhuis, voorzitter NOC/NSF. Wheels2Sport zal na de geslaagde proef in Zwolle, in de tweede helft van 2011 landelijk uitgerold worden.

Links:
http://gehandicaptensport.nl/



Razende Robot Reporter