Ingezonden persbericht


PERSBERICHT/ uitnodiging

'MU'J ES HEUREN' Kinderbijbel in het Twents

(Een boek met Biebelverhalen veur jonge leu)

Op 16 april a.s. om half vier zullen op de chr. basisschool "de Roerganger" in Enter de eerste exemplaren van de Kinderbijbel in het Twents door prof. Dr. Anne van der Meiden overhandigd worden aan de commissaris van de Koningin mevrouw Ank Bijleveld en aan de heer Jan Kristen als ex-gedeputeerde van onze provincie. Jan Kristen ontvangt de kinderbijbel als ex-gedeputeerde omdat hij in die functie menigmaal een lans heeft gebroken voor de streektaal. Mevr. Bijlveld was indertijd ook de eerste voorzitter van de Stichting Twentse Bijbelvertaling, die verantwoordelijk is voor de uitgave van dit bijzondere werk.

Het bijzondere aan deze kinderbijbel is dat de dertig verhalen zijn geschreven vanuit het perspectief van een beroep. Dat bestaat niet in Nederland, hoewel daar honderden soorten kinderbijbels zijn verschenen. Het paradijs zie je door de ogen van de tuinman Adam en de torenbouw van Babel is iets van de bouwvakker en als de knecht van Abraham een vrouw moet zoeken voor Izaäk dan is dat een huwlijksmakelaar of datingbureau enz.

Anne van der Meiden, zijn dochter Annemike van der Meiden en Thea Kroese hebben in opdracht van de Stichting Twentse Bijbelvertaling de verhalen geschreven. Drie stijlen. Daarom is er ook voor gekozen om vijf Twentse Kunstenaars te vragen de verhalen te illustreren. Dat zijn: Mirjam Boomkamp, Charles Michels, Piet Verberne, Louise Bramer en Wilma van der Veen. Ook verschillende stijlen dus.

Dit bijzondere boek, deze Bijbel met verhalen "veur jonge leu", is de laatste activiteit van de Stichting Twentse Bijbelvertaling. Nu de hele Bijbel in het Twents is vertaald en er een heel bijzondere versie is voor zes- tot twaalfjarigen stopt de stichting met haar werkzaamheden en zal worden opgeheven. Twente is de enige regio in Nederland die eigen vertalingen heeft. Overal elders is dat provinciaal gebeurd, heel logisch, maar door de onderling grotere taalverschillen in onze provincie lag dat hier anders.

Tijdens de feestelijke uitreiking op chr. Basisschool 'de Roerganger' zal het kinderkoor "Eigenwijs"uit Vroomshoop liedjes in het Twents zingen en leerlingen van de school zullen verhalen lezen en spelen.


---




Ingezonden persbericht