Ingezonden persbericht


Persbericht, 12 april 2011

van vereniging Leefmilieu, Megastallen-Nee en Stichting Leefbaar Buitengebied

Intensieve veehouderij, hoog tijd voor debat

De komende jaren zal de regering belangrijke beslissingen nemen over de toekomst van de veehouderij. Die beslissingen zullen bepalend zijn voor de toekomst van het buitengebied. De belangen van de mensen die in het buitengebied wonen en recreëren zijn tot nu toe heel slecht aan bod gekomen. Enkele bewonersorganisaties willen daar verandering in krijgen en gaan daar over op 16 april in Den Bosch met elkaar in gesprek. Het doel van de bijeenkomst van 16 april is om een gezamenlijke brief op te stellen voor staatssecretaris Bleker, die een maatschappelijk debat organiseert over megastallen.

De bijeenkomst op 16 april zal de inbreng leveren voor de inbreng in het debat van Bleker en aandacht besteden aan megastallen, gezondheidsrisico's, geurhinder, waardedaling van huizen, gebrekkige politieke inspraak en schade aan de natuur.

Intensieve veehouderij is al vele jaren een bron van zorg, onder andere vanwege de gezondheidrisico's. Veel mensen maken zich zorgen over Q-koorts, MRSA en ESBL. Recent onderzoek toon taan dat kippenvlees met resistente bacteriën is besmet door het excessief gebruik van antibiotica. Nederland is al vele jaren het meest veedichte land ter wereld. Zoals voormalig landbouwminister Veerman het stelde: we importeren het veevoer, we exporteren het vlees en de rommel houden we hier. De overheid heeft in het recente verleden ernstige steken laten vallen bij het opstellen van milieuregels voor veehouderij en het toezicht op de sector. Op papier zou veel overlast die nu optreedt niet eens bestaan. Regelgeving rond veehouderij blijkt structureel te worden versoepeld. De handhaving op milieumaatregelen blijkt dikwijls onvoldoende. Als er zich problemen voordoen, zoals bij de Q-koorts, wordt er veel te laat gereageerd. Veel mensen maken zich daarom ernstig zorgen over de wijze waarop de overheid uitvoering geeft aan haar zorgplicht voor een goed leefklimaat.

In het verleden zijn veel beslissingen over veehouderij genomen zonder daarbij de burgers te betrekken. Vereniging Leefmilieu, Megastallen-Nee en Stichting Leefbaar Buitengebied willen zich hard maken voor een sterkere rol van bewoners in de maatschappelijke discussie. Op zaterdag 16 april wordt hiermee een begin gemaakt.

Datum: 16 april 2011, 13.00 - 16.30 uur
Plaats: In de Roos, Zuiderparkweg 282, Den Bosch

===========

Noot voor redacties