Ingezonden persbericht


Nr. 095

Hilversum, woensdag 13 april 2011

KONINGIN BEATRIX OP STAATSBEZOEK IN DUITSLAND
Blauw Bloed, zaterdag 16 april om 19.25 uur op Nederland 2

In de komende uitzending van Blauw Bloed uitgebreid aandacht voor het vierdaagse staatsbezoek dat koningin Beatrix deze week aan Duitsland brengt. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima vergezellen haar daarbij. Meer informatie staat op www.eo.nl/blauwbloed.

Presentator Jeroen Snel volgt het koninklijk gezelschap op de voet tijdens deze reis naar onze oosterburen, die begint in de hoofdstad Berlijn. Hier ontvangt president Christian Wulff en diens vrouw de koningin. Ook bondskanselier Angela Merkel heeft een ontmoeting met de Oranjes op de agenda staan.

Koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima hebben tijdens de vier dagen durende reis een druk en gevarieerd programma. In Berlijn maken ze een wandeling door de Brandenburger Tor, de monumentale stadspoort die decennia lang de grens tussen Oost- en West-Berlijn markeerde. Na de val van de Berlijnse Muur werd het een symbool van het verenigde Duitsland.

Ook krijgen de koningin, prins en prinses alles te horen over de creatieve industrie in de stad en spreken ze met Duitse jongeren die geboren zijn kort voor en na de val van de Muur. En uiteraard vindt in Berlijn het traditionele staatsbanket en de contraprestatie plaats.

Op de derde dag staat Dresden op het programma, een stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels is verwoest. De Oranjes bezoeken daar de Frauenkirche, die nu symbool staat voor vrede en verzoening. De kerk was na de oorlog lange tijd een ruïne, maar is in 2005 herbouwd. Ook brengt de koningin hier een bezoek aan een dansschool.

Onder het mom 'een goede buur is beter dan een verre vriend' eindigt het staatsbezoek in de grensstreek bij het Limburgse Kerkrade. De economische banden tussen Duitsland en Nederland staan hierbij centraal.

Verder in Blauw Bloed aandacht voor ander belangrijk koninklijk nieuws, zoals de eerste schooldag van prinses Ariane. Maar ook de langverwachte doop van de koninklijke tweeling in Denemarken op donderdag, waarbij eindelijk ook de namen van de kindjes worden bekendgemaakt.

Dit en nog veel meer koninklijk nieuws in Blauw Bloed, rond 19.25 uur op Nederland 2. Presentatie: Jeroen Snel.
---

Noot voor de redactie,