Ministerie van Defensie

1. Commando DienstenCentra

Fotodag Nederlands-Indië en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL)

Datum: 16 april 2011
Tijdstip: 12.00 - 17.00 uur Locatie: Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Fotodag in Museum Bronbeek op zaterdag 16 april 2011. Museum Bronbeek in Arnhem houdt zaterdag 16 april 2011 de fotodag `Mijn opa was een...'. Iedereen kan van 12.00 tot 17.00 uur terecht bij een panel van experts met vragen over zelf meegebrachte familiefoto's uit het voormalige Nederlands-Indië en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Veel Nederlanders hebben voorouders die in Nederlands-Indië leefden of in het KNIL dienden. Bij het opruimen van zolder of kast vinden mensen soms oude foto's en documenten waarop familieleden (al dan niet in uniform) in Indië staan afgebeeld. Het belang en betekenis van deze spullen is vaak onduidelijk. Met hulp van specialisten kunnen foto's en documenten veel vertellen over het leven van deze familieleden.

Brede expertise

Fuselier Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) met echtgenote en baboe

De experts analyseren de meegebrachte foto's aan de hand van kleding en uniformen, wapens, voer- en vaartuigen en gebouwen. In sommige gevallen kunnen zij advies geven over nader (genealogisch) onderzoek naar afgebeelde militairen. Ook documenten, onderscheidingen en (delen van) uniformen zijn welkom om te laten bekijken. De specialisten zijn onder meer afkomstig uit museum Bronbeek, het Legermuseum en het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde (KITLV).

Informatieve presentaties

Leden van het Vrouwen Automobiel Corps

Parallel aan de fotobesprekingen bieden wij u een programma met korte presentaties aan. De sprekers vertellen over de historische ontwikkeling van de fotografie. Zij maken duidelijk hoe de interpretatie van gefotografeerde gebeurtenissen in de loop der tijd veranderde. Aan de hand van voorbeelden bieden zij inzicht in het dateren en 'lezen' van foto's. Verder gaan zij in op de erfgoedwaarde van oude (familie)foto's en het belang ervan voor musea. Ook krijgt u aanwijzingen om uw eigen foto's zo goed mogelijk te hanteren en te bewaren.

Als u foto's wilt laten bespreken wordt u verzocht zich van te voren aan te melden: nb.ravensbergen@mindef.nl of tel. 026-3763522. Voor deelname gelden de normale entreeprijzen van het museum.