Ingezonden persbericht



NNO brengt Matthäus Passion van
Johann Sebastian Bach

Groningen, april 2011, Het Noord Nederlands Orkest (NNO) speelt van 14 april t/m 21 april Bachs Matthäus Passion op diverse locaties in Noord- Nederland. Het NNO staat daarbij onder leiding van Johannes Leertouwer en krijgt vocale medewerking van Andreas Karasiak (Evangelist), Dominik Wörner, Panajotis Iconomou (Christus), Katharine Fuge (sopraan), David Allsopp, Mark Chambers (alt), Patrick Henckins (tenor), Sebastian Noack (bas) en het NNCK en het Roder Jongenskoor.

Naar muziek luisteren we; de Matthäus Passion beleven we. Dit geniaal gecomponeerde werk heeft al bij vele generaties gelovigen én niet-gelovigen een snaar weten te raken. De Matthäus Passion vertelt het verhaal van het lijden van Jezus, naar het evangelie van Mattheüs. Johann Sebastian Bach kan niet anders dan goddelijk geïnspireerd zijn geweest om op zo'n intense wijze uitdrukking te kunnen geven aan hemelse liefde. Het bijwonen van de Matthäus Passion is een ervaring die iedereen in zijn leven toch op zijn minst één keer moet ondergaan. Daar kan geen CD of TV-registratie tegenop. Onder de bezielende leiding van Johannes Leertouwer en met prachtige solisten en natuurlijk de koorleden van ons NNCK beloven we u een onvergetelijke uitvoering.

BachMatthäus Passion

DirigentJohannes Leertouwer
EvangelistAndreas Karasiak
ChristusDominik Wörner (14 t/m 16 april) Panajotis Iconomou (19, 20 en 21 april) SopraanKatherine Fuge
AltDavid Allsopp (14 t/m 20 april) Mark Chambers (21 april) TenorPatrick Henckins
BasSebastian Noack
KoorNNCK, inst. Leendert Runia
JongenskoorRoder Jongenskoor
ChitaronneSoren Leupold

do 14 april| Leeuwarden| De Harmonie| 19.30 uur*| vanaf ¤27,- www.harmonie.nl | 058 - 233 02 33

vr 15 april| Hoogeveen| De Tamboer| 19.30 uur*| vanaf ¤25,50 www.detamboer.nl | 0528 - 28 01 80

za 16 april| Nijkerk| Kruiskerk| 19.30 uur| ¤25,-
www.smpn.nl |

di 19 april| Drachten| De Lawei| 19.30 uur*| ¤31,80 www.lawei.nl | 0512- 33 50 50

wo 20 april| Groningen| De Oosterpoort| 19.30 uur*| vanaf ¤25,- www.de-oosterpoort.nl | 050- 368 03 68

do 21 april| Groningen| De Oosterpoort| 19.30 uur*| vanaf ¤25,- www.de-oosterpoort.nl | 050- 368 03 68


* Gratis inleiding één uur voor aanvang concert.

058 2330233058 2330233
EvangelistAndreas Karasiak
ChristusPanajotis Iconomou
DirigentJohannes Leertouwer
EvangelistAndreas Karasiak
ChristusPanajotis Iconomou
SopraanKatherine Fuge
AltLinda Sommerhaege
TenorPatrick Henckins
BasSebastian Noack
KoorNNCK, EvangelistAndreas KarasiakDirigentJohannes Leertouwer ChristusPanajotis Iconomou
SopraanKatherine Fuge
AltLinda Sommerhaege
TenorPatrick Henckins
BasSebastian Noack
KoorNNCK, inst. Leendert Runia
JongenskoorRoder Jongenskoor
ChitaronneSoren Leupold

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Vanaf seizoen 2011-2012 is Stefan Asbury de nieuwe chef-dirigent van het NNO.

Johannes Leertouwer
Na zijn vioolstudie bij Bouw Lemkes in Amsterdam en bij Josef Suk in Wenen en Praag, besloot Johannes Leertouwer zich te verdiepen in de historische uitvoeringspraktijk. Hij werkte als concertmeester bij een aantal internationale gespecialiseerde ensembles en orkesten, waaronder Anima Eterna van Jos van Immerseel, en het orkest van de Nederlandse Bach Vereniging. Met deze orkesten trad hij ook als solist op. Met zijn duo partners Menno van Delft (klavecimbel) en Julian Reynolds (fortepiano) bracht Leertouwer een reeks cd-opnamen uit op het label Globe, met werken van Bach, Mozart, Beethoven, Schubert en Schumann. Met het Ensemble Schönbrunn , waarvan hij sinds de oprichting in 1987 deel uitmaakt, treed hij regelmatig op in binnen en buitenland en maakte hij een reeks cd opnamen. In het Mozart jaar 2006 bracht Johannes Leertouwer als solist en dirigent van zijn eigen ensemble La Borea Amsterdam, een internationaal veel geprezen dubbel-cd uit, met de complete vioolconcerten van Mozart (Challenge Records). Sinds 1989 is Johannes Leertouwer als hoofdvak-docent viool verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook verzorgt hij master classes en gastlessen in vele landen binnen en buiten Europa. Johannes Leertouwer volgde directieonderricht bij David Porcelijn en de legendarische Finse professor Jorma Panula en werkt nu als gastdirigent bij diverse orkesten waaronder het Noord Nederlands Orkest, koor en orkest van de Nederlandse Bach Vereniging. Ook werkte hij met orkesten in België, Frankrijk, Japan en Mexico. Van 1998 tot 2006 was hij artistiek leider en dirigent van het Nederlands Jeugd Strijkorkest, in die periode dirigeerde hij ook regelmatig projecten aan conservatoria in Parijs, Antwerpen, Leipzig en Amsterdam. In 2009 maakt Johannes Leertouwer zijn debuut bij het Residentie Orkest. Ook keert hij terug bij de Nederlandse Bach Vereniging als dirigent in een Haydn- Mozart programma. Onlangs werd bekend dat hij als dirigent en artistiek leider verbonden is aan de Nieuwe Philharmonie Utrecht

Met zijn duo partners Menno van Delft (klavecimbel) en Julian Reynolds (fortepiano) bracht Leertouwer een reeks cd-opnamen uit op het label Globe, met werken van Bach, Mozart, Beethoven, Schubert en Schumann. Met het Ensemble Schönbrunn , waarvan hij sinds de oprichting in 1987 deel uitmaakt, treed hij regelmatig op in binnen en buitenland en maakte hij een reeks cd opnamen. In het Mozart jaar 2006 bracht Johannes Leertouwer als solist en dirigent van zijn eigen ensemble La Borea Amsterdam, een internationaal veel geprezen dubbel-cd uit, met de complete vioolconcerten van Mozart (Challenge Records). Met zijn duo partners Menno van Delft (klavecimbel) en Julian Reynolds (fortepiano) bracht Leertouwer een reeks cd-opnamen uit op het label Globe, met werken van Bach, Mozart, Beethoven, Schubert en Schumann. Met het Ensemble Schönbrunn , waarvan hij sinds de oprichting in 1987 deel uitmaakt, treed hij regelmatig op in binnen en buitenland en maakte hij een reeks cd opnamen. In het Mozart jaar 2006 bracht Johannes Leertouwer als solist en dirigent van zijn eigen ensemble La Borea Amsterdam, een internationaal veel geprezen dubbel-cd uit, met de complete vioolconcerten van Mozart (Challenge Records). Na zijn vioolstudie bij Bouw Lemkes in Amsterdam en bij Josef Suk in Wenen en Praag, besloot Johannes Leertouwer zich te verdiepen in de historische uitvoeringspraktijk. Hij werkte als concertmeester bij een aantal internationale gespecialiseerde ensembles en orkesten, waaronder Anima Eterna van Jos van Immerseel, en het orkest van de Nederlandse Bach Vereniging. Met deze orkesten trad hij ook als solist op.

Met zijn duo partners Menno van Delft (klavecimbel) en Julian Reynolds (fortepiano) bracht Leertouwer een reeks cd-opnamen uit op het label Globe, met werken van Bach, Mozart, Beethoven, Schubert en Schumann. Met het Ensemble Schönbrunn , waarvan hij sinds de oprichting in 1987 deel uitmaakt, treed hij regelmatig op in binnen en buitenland en maakte hij een reeks cd opnamen. In het Mozart jaar 2006 bracht Johannes Leertouwer als solist en dirigent van zijn eigen ensemble La Borea Amsterdam, een internationaal veel geprezen dubbel-cd uit, met de complete vioolconcerten van Mozart (Challenge Records).

Sinds 1989 is Johannes Leertouwer als hoofdvak-docent viool verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook verzorgt hij master classes en gastlessen in vele landen binnen en buiten Europa.

Johannes Leertouwer volgde directieonderricht bij David Porcelijn en de legendarische Finse professor Jorma Panula en werkt nu als gastdirigent bij diverse orkesten waaronder het Noord Nederlands Orkest, koor en orkest van de Nederlandse Bach Vereniging. Ook werkte hij met orkesten in België,Frankrijk, Japan en Mexico. Van 1998 tot 2006 was hij artistiek leider en dirigent van het Nederlands Jeugd Strijkorkest, in die periode dirigeerde hij ook regelmatig projecten aan conservatoria in Parijs, Antwerpen, Leipzig en Amsterdam.

In 2009 maakt Johannes Leertouwer zijn debuut bij het Residentie Orkest. Ook keert hij terug bij de Nederlandse Bach Vereniging als dirigent in een Haydn- Mozart programma. Onlangs werd bekend dat hij als dirigent en artistiek leider verbonden is aan de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Na zijn vioolstudie bij Bouw Lemkes in Amsterdam en bij Josef Suk in Wenen en Praag, besloot Johannes Leertouwer zich te verdiepen in de historische uitvoeringspraktijk. Hij werkte als concertmeester bij een aantal internationale gespecialiseerde ensembles en orkesten, waaronder Anima Eterna van Jos van Immerseel, en het orkest van de Nederlandse Bach Vereniging. Met deze orkesten trad hij ook als solist op.

Met zijn duo partners Menno van Delft (klavecimbel) en Julian Reynolds (fortepiano) bracht Leertouwer een reeks cd-opnamen uit op het label Globe, met werken van Bach, Mozart, Beethoven, Schubert en Schumann. Met het Ensemble Schönbrunn , waarvan hij sinds de oprichting in 1987 deel uitmaakt, treed hij regelmatig op in binnen en buitenland en maakte hij een reeks cd opnamen. In het Mozart jaar 2006 bracht Johannes Leertouwer als solist en dirigent van zijn eigen ensemble La Borea Amsterdam, een internationaal veel geprezen dubbel-cd uit, met de complete vioolconcerten van Mozart (Challenge Records).

Sinds 1989 is Johannes Leertouwer als hoofdvak-docent viool verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook verzorgt hij master classes en gastlessen in vele landen binnen en buiten Europa.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.

Noot voor de redactie,