FNV Bondgenoten

De werknemers van de Vlissingse Bootliedenwacht (VLB) komen in actie voor een normale cao met een normaal werkrooster. Hun werkgever wil het huidige rooster aanpassen, waardoor de bootlieden zogenaamde standby-diensten moeten draaien, die hen extra uren kosten. Van een passende vergoeding daarvoor wil VLB echter niets weten. FNV Bondgenoten heeft het bedrijf daarom een ultimatum gesteld, dat donderdagochtend 16 december om 7:00 uur afloopt.

Gaat VLB voor dat tijdstip niet in op de eisen van de bond, dan volgen acties. De bootlieden werken al jaren volgens een werkrooster dat hen goed bevalt. Hun werkgever is echter meermalen geconfronteerd met boetes van de Arbeidsinspectie, omdat er al snel sprake is van overtreding van de Arbeidstijdenwet als de werknemers gehoor geven aan een verzoek om over te werken. VLB wil daarom het rooster veranderen door het toevoegen van standby-diensten.

Werkbare oplossingen

Joost van der Lecq , bestuurder FNV Bondgenoten: "De mensen hebben zelf eenvoudige en goed toepasbare oplossingen aangedragen om overtreding van de arbeidstijdenwet te voorkomen. Die oplossingen zijn veel minder ingrijpend voor de werknemers, maar de directie van VLB wil daar niets van weten. Met onze acties willen we bereiken dat deze eenvoudiger oplossingen in de CAO worden opgenomen."

Mogelijk vertraging schepen

Bij VLB werken in totaal 29 mensen. Hun werk bestaat vooral uit het "meren" en "ontmeren" van schepen. Het gevolg van de acties kan zijn dat schepen die de Vlissingse havens binnen willen varen of juist willen verlaten, vertraging oplopen.