FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten eist van de Zeeuwse havenautoriteit Zeeland Seaports dat ze direct gaan handhaven op de inzet van ongekwalificeerde bootslieden bij de Vlissingse Bootliedenwacht (VLB). De havenautoriteit had de bootliedenwacht maandagavond 48 uur de tijd gegeven om orde op zaken te stellen. Als dit niet gebeurd is wil de vakbond dat Zeeland Seaports de erkenning van het bedrijf intrekt voor het aan- en afmeren van boten.

Als de havenautoriteit de erkenning niet intrekt, dan eist de vakbond dat een onafhankelijke onderzoekscommissie wordt ingesteld om te controleren of gewerkt wordt volgens de regels als erkend bedrijf.

Waar is het sociale gezicht?

Joost van der Lecq, bestuurder FNV Bondgenoten: "Wij hebben gisteren al aan kunnen tonen dat een groot deel van de werknemers die nu worden ingezet geen gekwalificeerde bootslieden zijn. Dit is onverantwoord met al het scheepsverkeer. De directie van de VLB doet dit om koste wat kost op een onfatsoenlijke manier haar werknemers een nieuw en veel slechter werkrooster door de strot te duwen. Dit neigt naar chantage. Wij verwachten dat de directie van de VLB eens een sociaal gezicht laat zien."

Bootslieden staan aan de wal

Eerder hebben 18 bootslieden gestaakt. Zij zijn sinds de kerst weer beschikbaar voor het werk. De Vlissingse Bootliedenwacht laat ze echter aan wal staan, om ze op de knieën te krijgen voor de verslechteringen in het werkrooster.

Openbare zitting

Morgen velt de rechtbank van Middelburg in een openbare zitting om 14:00 uur een vonnis in het geschil tussen Zeeland Seaports en FNV Bondgenoten. Zeeland Seaports heeft maandag al erkend niet volgens de regels te hebben gehandeld.