FNV Bondgenoten

Staatssecretaris Bleker legt een bom onder de onlangs gemaakte cao-afspraken op de postmarkt. Dat zeggen de vakbonden FNV Bondgenoten, AbvaKabo FNV, CNV Publieke Zaak en BVPP.

Het vorige week bereikte onderhandelingsresultaat over de cao wordt waardeloos door de inhoud van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die de staatssecretaris op 1 april 2011 in het Staatsblad publiceerde.

Stok achter de deur

Al bij de openstelling van de postmarkt op 1 april 2009 is een 'stok achter de deur' afgesproken: de overheid zou met een AMvB zorgen voor borging van de cao voor postbezorgers van de nieuwe postbedrijven. Als de postbedrijven hun afspraken niet zouden nakomen, trad de AMVB in werking. De postbedrijven zouden dan in één keer met 100% arbeidsovereenkomsten moeten werken. De nieuwe AMvB van Bleker verplicht de postbedrijven slechts dat zij op 1 januari 2014 80% van de postverspreiders op basis van een arbeidsovereenkomst in dienst hebben. Tot die datum regelt het besluit echter niets.
Vakbonden wijzen erop dat werkgevers met deze AMvB alleen de cao maar hoeven op te zeggen, om af te zijn van de verplichting om met arbeidsovereenkomsten te werken. De bedrijven hoeven dan pas op 1 januari 2014 aan de 80%-norm te voldoen.

Het tweede kritiekpunt is dat de AMvB bedrijven de ruimte geeft om al het werk uit te besteden aan kleinere onderaannemers, omdat de AMvB niet geldt voor bedrijven met een omzet tot EUR 2 mln.

Volg advies Vreman

Vakbonden eisen dat de AMvB onmiddellijk wordt aangepast zodat deze de cao daadwerkelijk ondersteunt, zoals ook is aangegeven in het door het kabinet onderschreven advies van de heer Vreeman. Verder wijzen de bonden erop dat het kabinet nog op geen enkele wijze een bijdrage heeft geleverd aan het komen tot een ander belangrijk element uit het advies-Vreeman: een fonds voor het bevorderen van de ingroei naar arbeidsovereenkomsten en het van werk naar werk begeleiden van TNT-ers en andere werkenden op de postmarkt.