Ingezonden persbericht


Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag

Persbericht

16 april 2011

Bezoekers van de Salone del Mobile in Milaan kunnen tot en met zondag 17 april de preview van Microscopic Opera, ontworpen door Matthijs Munnik, bezoeken. In dit project treden micro-organismen C. elegans op als performers in een unieke abstracte opera. Op grote schermen worden de bewegingen van de microscopische wormen vergroot tot theatrale proporties. Speciale software zet de verschillende bewegingen om in een live muzikale compositie. Dit project is onderdeel van 'Nano en Giga', de tentoonstelling van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag in Studio Iroko in Zona Tortona. Microscopic Opera is een van de drie winnende projecten van de Designers & Artists for Genomics Award.

De kleine wormen C. elegans bewegen niet alleen op een zeer elegante manier, maar worden ook veelvuldig gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Wellicht onbekend voor het publiek, maar deze wormen zijn een grote steun in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, bijvoorbeeld aids-medicijnen. Matthijs Munnink, derdejaars student ArtScience, wil hen introduceren bij het publiek en zet ze voor een keer in de schijnwerpers. Met deze installatie kan de bezoeker voor het eerst genieten van de schoonheid van de C. elegans.

Munnik kreeg het idee voor het project terwijl hij een artikel las over micro-organismen die een nucleaire ramp kunnen overleven: "Als er een nucleaire kernsmelting zou plaatsvinden die de hele wereld wegvaagt, zouden deze organismen wakker worden en een laatste opera uitvoeren, rouwend om het verlies van onze beschaving. "

Nano en Giga

De preview van de Microscopic Opera maakt onderdeel uit van de tentoonstelling 'Nano en Giga' van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag tijdens Salone del Mobile in Milaan. In Studio Iroko in Zona Tortona tonen studenten en alumni de resultaten van het artistiek onderzoek tijdens hun studies. Hun objecten tonen het verband tussen de menselijke schaal en zowel het extreem grote en het extreem kleine: Nano en Giga. Mensen kunnen de tentoonstelling bezoeken op zaterdag 16 april tussen 11.00 en 21.00 uur en zondag 17 april tussen 13.00 en 17.00 uur.

De definitieve versie van Microscopic Opera zal 16 juni in première gaan in Naturalis in Nederland tijdens de tentoonstelling van Designers & Artists for Genomics Award 2010, een initiatief van Nederland Genomics Initiative, Centre for Society and Genomics en Waag Society.

De installatie won de Designers & Artists 4 Genomics Award 2010 en wordt ondersteund door:


- Centre for Society & Genomics


- NCB Naturalis


- Netherlands Consortium for Systems Biology


- Netherlands Genomics Initiative


- Waag Society