NOC*NSF


Arnhem, 16 april 2011

Sport ontvangt recordbedrag van de Lotto

De sport heeft vandaag een recordbedrag van 59,4 miljoen euro ontvangen van de Lotto. Algemeen directeur van De Lotto, Harrie Linders, overhandigde tijdens de opening van de Nationale Sport Week in Schiedam samen met Pieter van den Hoogenband, hoofdambassadeur van De Lotto een cheque met dit bedrag aan André Bolhuis, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. Volgens Linders heeft De Lotto het beste jaar ooit afgesloten waardoor er nog meer geld beschikbaar is voor sportend Nederland.

De afdracht van De Lotto gaat naar NOC*NSF en de sportbonden. De bonden hebben een verdeelsleutel gemaakt, die aansluit bij de Sportagenda 2012. Bij de toewijzing van de bedragen wordt per bond gekeken naar onder andere de plannen met betrekking tot 'Leven Lang Sporten' en de ontwikkeling van de eigen sport. Met de donatie van De Lotto wordt het voor topsporters mogelijk deel te nemen aan de Olympische Spelen, maar ook de amateur- en breedtesport doet er zijn voordeel mee.

Linders sprak wederom van een recordjaar voor De Lotto, waardoor hun doelstelling om nog meer geld aan goede doelen beschikbaar te stellen werd gehaald. 'Ons hele rendement komt ten goede aan goede doelen op het gebied van sport, cultuur, welzijn en gezondheid. We doneren dit jaar ruim 22 miljoen euro aan goede doelen op het gebied van cultuur, welzijn en volksgezondheid en daarnaast is bijna 60 miljoen euro van het rendement van De Lotto bestemd voor de sport,' aldus Linders.

Volgens André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF, is de afdracht van de Lotto onmisbaar voor de sport: "Ik vind het geweldig dat we met dit geld sport toegankelijker kunnen maken voor een breed publiek. Ik ben er groot voorstander van om mensen alle middelen aan te reiken die zij nodig hebben om hun sport te kunnen beoefenen, want sporten is voor iedereen. En heel belangrijk, hiermee kunnen talenten en topsporters zo goed trainen dat wij weer van hun medailles kunnen genieten!"

Het doel van de Nationale Sportweek is om via het promoten van sport en bewegen de sportparticipatie in Nederland te vergroten. Het draagt tevens bij aan de doelstelling van Het Olympisch Plan om van Nederland een echt sportland te maken en Nederland in de volle breedte op Olympisch Niveau te brengen. Op 16 april is de NSW karavaan in Schiedam en op 23 april eindigt de sportweek in Assen. (www.nationalesportplatform.nl).

Iedereen wint met Lotto
Niet alleen spelers van Lotto winnen met Lotto, maar ook goede doelen winnen. Lotto is een onderdeel van De Lotto en alle opbrengsten komen na aftrek van het prijzengeld, ten gunste van goede doelen op het gebied van sport, cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid. Sinds de oprichting van Stichting De Lotto in 1961 is er meer dan 1,3 miljard euro naar de Nederlandse sport gegaan via NOC*NSF. Naast de topsport profiteren ook de breedtesport en talentontwikkeling van een grote jaarlijkse bijdrage. Aan overige goede doelen waaronder het Oranjefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de KWF Kankerbestrijding is sinds de oprichting zo'n 500 miljoen euro afgedragen.


-----------------------



NOC*NSF