Gemeente Leudal


Reactie berichtgeving aanbesteding groenonderhoud in Leudal

Naar aanleiding van recente berichtgeving in de media over de aanbesteding van het groenonderhoud van de gemeente Leudal, is mogelijk een onjuist of onvolledig beeld ontstaan over de gang van zaken. Het college van B&W wil met dit bericht de complete informatie geven, zodat recht wordt gedaan aan de inspanningen van Leudal, de sociale werkvoorzieningen en haar werknemers.

Bij het verantwoord besteden van gemeenschapsgeld moeten gemeenten altijd meerdere afwegingen maken. Er moet rekening gehouden worden met wet- en regelgeving, een verantwoordelijkheid naar plaatselijke en regionale ondernemers en met de verwachting van burgers dat efficiënt met hun belastinggeld wordt omgegaan.
In de berichtgeving is gesuggereerd dat de sociale werkvoorziening Westrom tekort is gedaan, vanwege het feit dat Leudal het groenonderhoud openbaar heeft aanbesteed. Daarbij is niet vermeld dat een derde van het onderhoud rechtstreeks gegund is aan Westrom. Het groenonderhoud voor het overige gebied is openbaar aanbesteed. Sociale werkvoorziening de Risse, waar ook inwoners van Leudal werkzaam zijn, heeft deze opdracht gegund gekregen.
De suggestie dat sociale werkvoorzieningen bij openbare aanbestedingen in een nadelige positie zitten is dan ook onjuist. Veel is afhankelijk van de manier waarop sociale werkvoorzieningen hun bedrijfsvoering georganiseerd hebben. Wat ook mag blijken uit het feit dat de Risse als financieel meest gunstige uit de aanbestedingsprocedure naar voren kwam.

Voor de volledigheid dient verder opgemerkt te worden, dat, behalve het groenonderhoud, ook andere werkzaamheden, zoals het onderhoud van milieuparkjes, postbezorging en schoonmaakwerkzaamheden, zijn gegund aan Westrom. Het financieel volume van werkzaamheden die weggezet worden bij SW-bedrijven (Westrom en de Risse) bedroeg in 2010 ruim EUR 536.000,-. In 2011 is dit tot op heden ruim EUR 718.000,-, een stijging van 34%. Daarnaast heeft de gemeente Leudal recent zo'n EUR 200.000,- extra geïnvesteerd om een groep medewerkers van Westrom aan het werk te houden in het groenonderhoud.