Woonbond


15-04-2011 Huurexplosie in heel Nederland!

Het kabinet heeft vandaag besloten om verhuurders in heel Nederland de mogelijkheid te geven om de huren met EUR 120 per maand te laten stijgen.

Deze maatregel is nog erger dan verwacht. Volgens het regeerakkoord zou de maatregel alleen voor schaarstegebieden gaan gelden.

Euroteken met dynamietstaven De Woonbond is fel tegen het voorstel van het kabinet. Weliswaar worden zittende huurders in eerste instantie ontzien, maar op termijn neemt het huurprjisniveau in heel Nederland toe en dreigt een huurexplosie.

En dat terwijl de huren in Nederland al hoog zijn, mede door de ongezonde marktwerking als gevolg van woningschaarste en hypotheekrenteaftrek.

Nieuwe huurders direct hogere huur

Nieuwe huurders en starters moeten straks direct de hogere huur gaan betalen. Dat is onrechtvaardig en zal de doorstroming volledig doen stokken. Door het hogere huurniveau liggen nieuwe bezuinigingen op de huurtoeslag op de loer.

Rechtvaardiger alternatief

De Woonbond heeft vorig jaar al een alternatief voorgesteld dat veel rechtvaardiger is dan de botte maatregel die het kabinet nu aankondigt. In dat alternatief stijgen de huren gemiddeld met niet meer dan 1% boven de inflatie (inclusief het effect van nieuwe verhuringen). En binnen die gematigde huurontwikkeling is meer flexibiliteit mogelijk (huursombenadering). Daarmee verbeteren zowel de prijs-kwaliteitsverhouding als de doorstroming.