Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

16 april 2011

9e European Union Science Olympiad: zilver en brons voor Nederland

ENSCHEDE - Op de negende EUSO (European Union Science Olympiad), gehouden van 10 t/m 16 april in Hradec Králové en Pardubice (Tsjechië) heeft het Nederlandse team van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen zilver behaald en het team van het Gymnasium Beekvliet uit Sint-Michielsgestel brons. Een goed resultaat gezien het hoge niveau van de opdrachten. Het doel van deze wedstrijd is leerlingen te enthousiasmeren voor natuurwetenschappen en technologie en ze uit te dagen om het beste uit zichzelf te halen en te excelleren. Dit jaar deden 21 landen met 40 teams mee. Het Hongaarse team eindigde op de eerste plaats. De prijzen werden uitgereikt door de staatssecretaris van Onderwijs mw. Bartonova.

De deelnemers zijn 16 jaar of jonger. In teams van drie personen verrichten zij praktisch onderzoek en lossen problemen op die biologische, natuurkundige en scheikundige elementen bevatten. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn het onderling samenwerken en het verdelen van taken belangrijke aspecten bij deze wedstrijd. Dit jaar kregen de deelnemers de volgende opdrachten:
. Onderzoek aan de bereiding van bier uit suiker. Gekeken werd o.a. naar de alcoholtolerantie van bakkersgist, het suikergehalte van het gebrouwen bier en de sterkte van het bier in relatie tot de dichtheid ervan.
. Analyse van werking en productie van contactlenzen. Onderzocht werd o.a. hoe de lenssterkte afhangt van de brekingsindex en de afmetingen van de lens, hoe de bouw van de contactlens aansluit bij de vorm en de samenstelling van het hoornvlies en hoe het productieproces chemisch gevolgd kan worden.

Vertegenwoordiging
Het Nijmeegse team bestond uit Emma Gerritse, Martijn Kuppeveld en Daan van de Weem. Het team uit Sint-Michielsgestel bestond uit Olaf van den Bergh, Ivy-Roos van Osch en Jara van Veghel.

Het Nederlands EUSO comité bestaat uit Johan Broens, Hans Jordens (Rijksuniversiteit Groningen), Emiel de Kleijn en Agnes Legierse (SLO, nationaal expertisecentrum voor leerplanontwikkeling).

EUSO in 2012
In april 2012 zal de 10e EUSO gehouden worden in Vilnis, Lithouwen.

Meer informatie
Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Emiel de Kleijn (delegatieleider), telefoonnummer 053 484 03 07 of 06 22 22 91 53 of e.dekleijn@slo.nl Bijlage: Foto EUSO 2011 IMG_4247.JPG
Op de foto: v.l.n.r.: Daan van de Weem, Martijn Kuppeveld, Emma Gerritse, Olaf van den Bergh, Ivy-Roos van Osch en Jara van Veghel EINDE BERICHT

De EUSO is een initiatief van SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door het Ministerie van OCW en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON). De regionale voorronde wordt gehouden op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Technische Universiteit, Eindhoven, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Twente en de Vrije Universiteit.(Vanaf komend schooljaar nemen ook Universiteit Maastricht en Wageningen Universiteit deel) KNCV, Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers en Texas Instruments stellen prijzen beschikbaar.