CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Wiki Leaks: Iran geeft raketten aan Hamas

za 16-04-2011

De Israelische krant Haaretz kwam vrijdag 15 april met het nieuws dat Iran speciale raketten maakt voor Hamas, die via smokkeltunnels in Egypte naar Gaza worden vervoerd. Dit blijkt uit kabels tussen hooggeplaatste officieren in het Israelische leger en de Amerikaanse ambassade in Israel. De voormalige vice-staf chef van het Israelische leger, Dan Harel zegt in de berichten dat Iran speciale raketten voor Hamas heeft gemaakt, die makkelijk uit elkaar gehaald kunnen worden voor het vervoer door de smokkeltunnels.

De raketten die Hamas nu tot zijn beschikking heeft, hebben een bereik van rond de dertig kilometer. Uit de onderschepte documenten blijkt dat Iran bezig is met een nieuwe raket voor Hamas, die een bereik van meer dan veertig kilometer zal hebben.

Harel zegt verder dat het anti-smokkel beleid beter was onder Mubaraks minister van Defensie dan onder het bewind van de huidige minister van Defensie, Veld Maarschalk Al- Tantwani. Harel vraagt de Verenigde Staten dan ook om invloed uit te oefenen in Caïro om strenger toe te zien op het smokkelen van wapens naar Gaza. Volgens Harel zijn er twee opties: of Egypte plaatst road-blocks op de vier verharde toegangswegen naar Gaza, of het sluit de grens met Soedan, van waar de wapens Egypte binnenkomen.

Door de onrust in de Arabische wereld, is de focus van het Westen gericht op de veranderende regimes en de revoluties, waardoor Iran enigszins aan de aandacht heeft weten te ontsnappen. Hierdoor worden veel minder wapens onderschept die Iran aan Hezbollah, Syrië en Hamas stuurt. Dit, evenals het minder strenge beleid van Egypte, heeft tot gevolg gehad dat de wapensmokkel naar Gaza de laatste maanden flink is gegroeid. Dit verklaart wellicht ook de grotere onrust aan de grens met Gaza en de toegenomen hoeveelheid beschietingen op Israel van de afgelopen weken.