Libië: AzG evacueert voor tweede maal gewonden per boot

Persbericht van Artsen Zonder Grenzen

Amsterdam, 16 april 2011 - Vrijdag 15 april heeft Artsen zonder Grenzen 99 personen, waaronder 64 oorlogsgewonden en 35 anderen per boot geëvacueerd vanuit Misrata naar Zarzis in Tunesië. Deze operatie vond plaats twee weken nadat de internationale medische organisatie een eerste boot met 71 oorlogsgewonden evacueerde.

Dit keer bereikte het team van Artsen zonder Grenzen de medische faciliteiten in Misrata, waar voortdurende gevechten de bevolking afsluit van externe hulp, terwijl de ziekenhuizen en klinieken overstelpt worden met gewonden.

"De gezondheidsstructuren kampen nu al weken met een toevloed aan patiënten. Ze kwamen medisch materiaal en personeel tekort om de vele gewonden en zieken die kampen met chronische ziektes te behandelen", zegt Morten Rostrup, een dokter van Artsen zonder Grenzen die op de boot aanwezig was. "Door de laatste zware bombardementen in Misrata is de situatie nog verergerd. De ziekenhuizen moeten patiënten ontslaan nog voor hun behandeling beëindigd is om de nieuwe gewonden van de gevechten te kunnen verzorgen. Vele gewonden kunnen zelfs de medische faciliteiten niet bereiken zonder hun leven op het spel te zetten."

In Misrata onderzoeken teams van Artsen zonder Grenzen de situatie in een kamp nabij de haven waar duizenden migranten naartoe gevlucht zijn en wachten op repatriëring.

"We hebben vastgesteld dat deze mensen in extreme moeilijke omstandigheden leven, een tekort hebben aan onderdak en voedsel. Ze zijn wanhopig om terug te keren naar hun thuisland", zegt Rostrup.

Tijdens deze tweede medische evacuatie per boot bestond het team van Artsen zonder Grenzen uit zeven dokters, zes verpleegsters en een psycholoog, waaronder negen Tunesische vrijwilligers. Ze boden medische noodhulp aan 64 patiënten terwijl de boot koers zette naar Tunesië. Onder de patiënten zijn er tien in kritische toestand, drie krijgen kunstmatige beademing, drie andere krijgen zuurstof toegediend, en nog een andere patiënt had een bloedtransfusie nodig.

De boot meerde zaterdagmorgen aan in de haven van Zarzis. De transfer van de patiënten naar Sfax, waar veel ziekenhuizen en klinieken zijn, wordt gedaan door de Tunesische gezondheidsautoriteiten en de Rode Halve Maan.

Deze medische evacuatie gebeurde onafhankelijk van alle betrokken partijen in het conflict, in lijn met de principes van neutraliteit en onpartijdigheid van Artsen zonder Grenzen. Terwijl het conflict in Libië voortduurt, breidt Artsen zonder Grenzen haar hulp aan de slachtoffers van geweld verder uit, onafhankelijk van hun politieke voorkeur of herkomst.

Artsen zonder Grenzen herhaalt haar oproep aan alle strijdende partijen om medische hulp aan alle Libiërs die het slachtoffer zijn van geweld te garanderen. Artsen zonder Grenzen roept ook op voor respect voor de medische faciliteiten, medisch personeel en medische voertuigen met patiënten.




Razende Robot Reporter