Expositie Martin Soesbergen: Rocking Surrealism


van 16 april t/m 21 mei 2011: expositie van surrealistische schilderijen in Galerie LWW

Amsterdam, 20110325 -- Martin Soesbergen (1960): “Een surrealistisch schilder is geen schilder die surrealistisch schildert maar een surrealist die schildert”. Beelden vormen zich naar aanleiding van woorden en woorden vormen zich naar aanleiding van beelden. Bij songteksten/thema’s associeert hij beelden die hij vastlegt op doek. Een deel van die beelden vormt zich al schilderend, waardoor een eigen werkelijkheid ontstaat.

Na verschillende opleidingen in schilderen, tekenen, lithografie, keramiek en etsen (1984-2004) schildert Martin Soesbergen sinds 2004 als surrealist.

Als surrealist en muziekliefhebber vindt hij zijn inspiratie vooral in rocksongs (Rocking Surrealism). Bands als Pink Floyd, The Cure, Rolling Stones en Alice Cooper maken muziek die zich, voor hem, uitstekend leent voor vrije associatie. De schilderijen zijn geen directe interpretatie van de tekst, maar associaties bij de sfeer van een nummer of een flard van een tekst. Naast dit werk is hij bezig met een aantal series: De Wachters (over verleiding), De Levensloop en LP-hoezen (vanaf 2005). De doeken (30x30 cm) in de laatste serie zijn surrealistische interpretaties van de afbeelding op de hoes.

Ook zijn vanaf 2008 in opdracht doeken geschilderd gebaseerd op rocksongs: Telegraph Road (Dire Straits), Sleep (Nits) en Look at Yourself (Uriah Heep).

Galerie LWW