Aanbieders PGB zorg bundelen krachten in brancheorganisatie


Den Bosch, 20110404 -- De aanbieders van kleinschalige zorg in Nederland, samen goed voor de zorg aan circa 100.000 cliënten, gaan zich verenigen in de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ). Op 16 april wordt de vereniging opgericht tijdens het oprichtingscongres in Utrecht. Vanuit de branchevereniging willen de kleine zorgaanbieders zich sterk maken voor de verdere ontwikkeling van kleinschalige, professionele, laagdrempelige, betaalbare en innovatieve zorg aan cliënten.

Het initiatief voor de Branchevereniging Kleinschalige Zorg wordt nu al gesteund door ruim 80 ZZP-ers, ouderinitiatieven, kleinschalige wooninitiatieven, stichtingen, zorgboerderijen en kleine ondernemingen. Het idee is geboren als gevolg van de zeer plotseling afgekondigde PGB stop in juli 2010. Mark van Barschot, samen met Berno van der Wal woordvoerder namens de 9 initiatiefnemers van de branchevereniging, legt uit: “Ik heb als ZZP-er een dagbestedingsproject voor cliënten met een Persoonsgebonden Budget (PGB). Op 25 juni 2010 werd ik overvallen door het besluit van toenmalig minister Klink om abrupt, per 1 juli 2010, te stoppen met het toekennen van PGB’s. Van de ene op de andere dag viel toen 25% van mijn inkomsten weg. Mijn vaste kosten zoals huur bleven natuurlijk gelijk. Net als veel andere kleine zorgondernemers heb ik alle zeilen bij moeten zetten om de zorg aan mijn cliënten onafgebroken voort te zetten. Ik heb bij de minister en de tweede kamer aandacht gevraagd voor de gevolgen van de PGB stop voor kleine zorgorganisaties. Als eenzame roepende in de woestijn werd ik niet gehoord en een organisatie om namens onze hele branche te spreken, bleek niet te bestaan. Plotseling werd pijnlijk duidelijk hoe enorm kwetsbaar wij daardoor zijn voor de grillen van de overheid. Alleen al daarom is, met het oog op de toekomst, een actieve branchevereniging een absolute noodzaak.”

Belangenbehartiging is echter niet de enige reden om een branchevereniging op te richten. Mede-initiatiefnemer Berno van der Wal: “Veel van de zorg die wij leveren wordt betaald vanuit PGB’s. De laatste tijd is er veel te doen over fraude met PGB’s, door cliënten maar ook door sommige zorgaanbieders. Vanuit de branchevereniging willen ook wij het kaf van het koren scheiden, bijvoorbeeld door keurmerk te onderzoeken. De aanwezigheid van rotte appels in onze branche brengt het hele systeem van cliëntgestuurde kleinschalige zorg in gevaar. Dat is niet alleen een serieuze bedreiging voor de vele integere kleine aanbieders van kwalitatief goede zorg, maar ook voor de tienduizenden budgethouders, voor wie vaak geen alternatief beschikbaar is bij de grote zorgfabrieken met een standaard zorgaanbod.” De Branchevereniging Kleinschalige Zorg hanteert daarom strikte toelatingseisen. Van der Wal: “Wij willen de zaak graag zuiver houden. Wij zijn een vereniging van zorgaanbieders, die zelf daadwerkelijk zorg leveren. Wij zijn er niet voor zorgbemiddelingsbureau ‘s, zorgmakelaars en organisaties die ZZP-ers detacheren of PGB’s beheren.”

De BVKZ wil de kennis over kleinschalige zorg bij het grote publiek en bij de beleidsmakers vergroten. Dat is hard nodig volgens Van Barschot: “De negatieve verhalen over PGB-zorg vinden gemakkelijk hun weg naar het nieuws. De negatieve beeldvorming die zo ontstaat, moeten wij dringend corrigeren door de maatschappelijke waarde van onze zorg goed zichtbaar te maken. Daarbij zullen wij nadrukkelijk zoeken naar verbinding en samenwerking met andere partijen in de zorgsector.” Van der Wal vult aan: “De zorg die onze branche levert aan circa 100.000 cliënten is onmisbaar als aanvulling op het aanbod van de grote zorgfabrieken. Wij zijn niet groot, maar daardoor wel snel, flexibel en betrokken. Wij zijn niet gewend om ons neer te leggen bij het tekortschieten van standaard benaderingen, wij blijven zoeken naar nieuwe methoden en oplossingen. Niet voor niets wordt door kenners vaak gezegd dat PGB-zorg de motor is van innovatie in de zorgsector.”





Branchevereniging Kleinschalige Zorg