Ingezonden persbericht


Ode aan boekdrukker en beeldend kunstenaar Doortje de Vries de verrassing van de binnenkant

Willem Bierman, Rutger Kopland, Francine Oomen, Huub van der Lubbe, Ida Gerhardt, Rick de Leeuw, Boudewijn Büch en de Romeinse dichter Catullus hebben een groot aantal zaken gemeen. Een niet zo bekende gemene deler is boekdrukker en beeldend kunstenaar Doortje de Vries. Zij brengt de woorden en beelden van deze auteurs samen op de drukpers in haar Apeldoorns atelier. Naar aanleiding van de verschijning van het boek de verrassing van de binnenkant brengt CODA van 16 april t/m 17 juli 2011 een ode aan Doortje de Vries in de Van Reekum Galerij.

Doortje de Vries (1946) werd in Groningen geboren. Met een dubbele acte tekenen en kunstnaaldvakken op zak verliet zij in 1969 de stad om naar de kunstacademie in Enschede te gaan. Hier leerde zij het ambachtelijke en kunstzinnige te combineren en te ontwikkelen tot een heel eigen handschrift en beeldtaal. Doortje de Vries heeft zich in de loop der jaren laten inspireren door kunstenaars als Matisse, Picasso, le Corbusier en Miró, die eveneens boeken illustreerden. Ook de avant-garde typografie uit de negentiende eeuw heeft invloed gehad op haar werk en ontwikkeling. Kunstenaar, boekdrukker en stadsgenoot Hendrik Werkman (1882-1945) heeft ook gediend als inspiratiebron.

Doortje de Vries verwierf in 1976 haar eigen drukpers, een trapdegel uit 1880 waarmee ze vanaf 1986 in Apeldoorn werkt. Deze drukpers vormde de basis voor haar eigen drukkerij, de Eikeldoorpers, die zij oprichtte in 1982. Inmiddels heeft zij een prachtige collectie loden en houten letters in vele corpsen. Ze werkt met teksten van bekende schrijvers en dichters als Rutger Kopland, Ida Gerhardt, Rick de Leeuw en Huub van der Lubbe. Ook het werk van de Apeldoornse stadsdichter Willem Bierman, eigen teksten en teksten van opdrachtgevers worden verwerkt tot wonderschone bladen en boeken. Het werk van Doortje de Vries is bijna altijd een combinatie van tekst en een daarbij passend druksel, een linosnede, een ets of een andere drukvorm. Haar vroegere werk toont nog ingetogen kleuren. In de loop der tijd is het werk van Doortje de Vries steeds kleuriger geworden, zonder uitbundig te zijn.

Publicatie
Het boek de verrassing van de binnenkant, Eikeldoor's bibliofiel oeuvre 1969-2010 is te koop via de CODA Museumwinkel, boekhandel Plantage, boekhandel Nawijn en Polak, Minotaurus Amsterdam, www.doortjedevries.nl en te bestellen via eikeldoorpers@doortjedevries.nl.

Handgedrukt werk
Een handgedrukt werk ontvangen? Teken in op het boek door vóór 17 april een mail te sturen aan eikeldoorpers@doortjedevries.nl. De eerste 100 inschrijvers ontvangen een separaat handgedrukt werk dat Doortje de Vries maakte ter gelegenheid van de verschijning van het boek.

De verrassing van de binnenkant, Eikeldoor's bibliofiel oeuvre 1969-2010 96 pagina's in full colour, inclusief separaat handgedrukt werk (voor de eerste 100 inschrijvers) ISBN 9789074026413
¤ 18,50 (excl. verzendkosten)

EINDE PERSBERICHT