Ingezonden persbericht


Persbericht, 28 maart 2011

De Nationale Automatiek van het Nationaal Historisch Museum in Nieuw Land

Lelystad - Trek in geschiedenis? Haal een historisch object uit de Nationale Automatiek! Van 16 april tot en met 4 september 2011 staat de Nationale Automatiek van het Nationaal Historisch Museum in Nieuw Land. Deze gratis toegankelijke 'historische' automatiek bevat oer-Nederlandse objecten die bezoekers voor één of twee euro 'uit de muur' kunnen halen om mee naar huis te nemen.

De Nationale Automatiek is een opstelling met voorwerpen die een collectief 'o ja' oproepen: van een kaasschaaf tot een lichtgevende veter. Elk object vertelt zijn verhaal, historisch en vaak persoonlijk. Al die verhalen vormen samen de collectie persoonlijke verhalen van de Nationale Automatiek.

In de Nationale Automatiek in Nieuw Land liggen naast de typisch Nederlandse voorwerpen tien voorwerpen die elk een onderdeel van de Flevolandse geschiedenis vertellen zoals koolzaad, vuurstenen en kleine metalen emmertjes. Bezoekers maken een persoonlijke 'history tag'(kaart) aan, waarmee zij het filmpje bij het voorwerp naar keuze kunnen zien. Aan de objecten in de vakjes zitten labels die een historische beschrijving geven en voor meer informatie verwijzen naar www.automatiek.innl.nl. Op deze website kunnen bezoekers de filmpjes over de objecten zien, een eigen historisch profiel samenstellen en hun mening geven over de voorwerpen.

De Nationale Automatiek maakt in Nieuw Land deel uit van de tentoonstelling 'Drieluik Flevoland' die vanaf 16 april te bezichtigen is. Deze tentoonstelling is speciaal ter ere van het 25-jarig bestaan van provincie Flevoland ontwikkeld. Naast de automatiek is er een fototentoonstelling van de Lelystadse fotografe Camilla Zeguers te zien en vertellen vooraanstaande Flevolandse ondernemers Martin Gaus, David van Gennep, Piet van Liere, Paul van Staveren, Wout Bouwheer en Lubbert Schenk over hun visie en band met Flevoland.

De Nationale Automatiek is een reizende installatie die in mei 2010 voor het eerst te zien was in het Amsterdam Museum. Vervolgens reisde de Nationale Automatiek door naar TwentseWelle in Enschede en de Zuiderkerk in Amsterdam. Met de automatiek wil het Nationaal Historisch Museum de historische verbeelding stimuleren, enthousiasme voor geschiedenis teweegbrengen en nieuwsgierigheid opwekken. Het Nationaal Historisch Museum organiseert tentoonstellingen en activiteiten in heel Nederland, waarbij het actief samenwerkt met organisaties op het gebied van erfgoed, geschiedenis, onderwijs, wetenschap, media en kunst. Op deze manier ontstaan verrassende en boeiende verbindingen tussen heden en verleden.

De Nationale Automatiek is ontwikkeld door het Nationaal Historisch Museum met Mediamatic en is ontworpen door Frank Bruggeman. De films over objecten zijn van Christina Garcia Martin. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting en Stichting Doen.

Kijk voor meer informatie over Nieuw Land op www.nieuwlanderfgoed.nl. Nieuw Land is onderdeel van Batavia, kijk voor de volledige agenda en activiteiten op www.batavia.nl.