Ingezonden persbericht


Xperiences@sea

Onder de noemer Xperiences@sea organiseert Seaports Xperience Center (SXC) op zaterdag 16 april 2011 van 11.00 uur tot 15.00 uur in Farmsum een groot evenement voor jongeren, hun familie en vrienden. Deze 'Xperience' wordt afgesloten met een borrel voor genodigden.

Op het programma staan onder meer speedboottochten in de haven van Delfzijl, quadricopters besturen met een I-pad, gamen, films en opstellingen -zoals een zoutstraat of glasstraat- bekijken in de Xperienceruimte van SXC. Zelf doen en ervaren is het motto. Centraal staat de aantrekkelijkheid van een loopbaan in en rond de havens in de Eemsdelta.

Jongeren boeien en binden
SXC is een samenwerkingsverband tussen onder meer de provincie, DEAL-gemeenten, Werkplein, onderwijs, kenniscentra, en het regionale bedrijfsleven. SXC promoot met name werken en wonen in de Eemsdelta. Jongeren worden door SXC uitgedaagd te kiezen voor een toekomst hier. Dat is hard nodig, want er komt een steeds groter tekort aan arbeidskrachten. Zo nam in 2010 het aantal jongeren in onze provincie dat ingeschreven stond met een technisch of industrieberoep op middelbaar beroepniveau af (-24,3%). Op dit moment zijn daarnaast bijvoorbeeld in de productie bouw- & infrasector meer opleidingsplekken beschikbaar dan het aantal leerlingen dat zich aanmeldt Andere voorbeelden: Het arbeidsmarktperspectief voor Operator B en C op niveau 3 en 4 is zeer gunstig; de komende jaren verwacht 60% van de bedrijven in de procesindustrie een tekort aan personeel voor deze niveaus. Ook naar Operators op niveaus 1 en 2 is veel vraag. Door de vergrijzing en de aantrekkende economie is er in de Scheepvaart eveneens meer instroom nodig in de toekomst. (Bron: Basiscijfers jeugd van Colo en UWV, februari 2011). Het is dus zaak dat jongeren voor technische en technologische opleidingen en beroepen kiezen. SXC doet er alles aan om dat te bewerkstelligen met prikkelende informatie tijdens evenementen, Xperiences, Xcursies, geotrackingtochten etc.

Eemsdelta gouden rand van Nederland
Xperiences@sea belooft een groot spektakel te worden. Alleen al de speedboottochten in de haven van Delfzijl, gratis beschikbaar gesteld door Groningen Seaports, zullen naar verwachting veel bezoekers trekken en een mooi schouwspel bieden. Maar ook het besturen van quadricopters met een I-pad in de Xperienceruimte van SXC in Farmsum is een noviteit die het doen en bekijken waard is. Dat en diverse virtuele films, games en opstellingen laten jongeren, hun familie en vrienden tijdens Xperiences@sea ervaren dat het bruist in de Eemsdelta die niet voor niets de gouden rand van Nederland genoemd wordt!