Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Op zaterdag 16 april heeft het volgende concert plaats in LantarenVenster Rotterdam:

4E SATURDAY JAZZ NIGHT: Wolfert Brederode Quartet & Michael Moore Fragile I.s.m. Jazz International Rotterdam
Aanvang 20:30, entree ¤ 17.

Dit is de 4e Saturday Jazz Night; de nieuwe maandelijkse concertserie van Jazz International Rotterdam in samenwerking met LantarenVenster. Twee (soms drie) concerten op één avond voor een aantrekkelijke toegangsprijs. Iedere editie heeft een speciaal thema; noem het een rode draad, kleur of accent. Deze avond staat in het teken van twee kwartetten. Beiden spelen breekbare muziek, die met een vergelijkbare instrumentatie op avontuurlijke wijze tot stand komt. Het Wolfert Brederode Quartet doet dit heel intens met improvisaties in lange bogen, terwijl Michael Moore een meer luchtige benadering er op nahoudt, gedacht vanuit de liedvorm.

Wolfert Brederode Quartet -" Post Scriptum (ECM cd presentatie)

Wolfert Brederode (1974) waagt zich als pianist en componist geducht in het muzikale strijdperk. Zo schreef hij de opvallend onopvallende muziek voor enkele theatervoorstellingen; een pianist met een grote fantasie, die improviseert vanuit een onconventionele klankwereld. Tien jaar geleden baarde hij opzien door de cd Trinity, waarop hij met onder meer drummer Eric Ineke en trompettist Jarmo Hoogendijk te horen was.

Het type muziek en zelfs het geluid doen soms aan dat van het Duitse kwaliteitslabel ECM denken, schreef een recensent toen in Jazzism. Klanken die ruige, eerlijke maar soms ook onheilspellende landschappen oproepen.

Kennelijk een vooruitziende blik, want inmiddels presenteert Brederode al weer zijn tweede album op dit Duitse kwaliteitslabel. Wolferts kwartet is een internationaal gezelschap, dat de durf heeft om ook stilte en rust het werk te laten doen.

Bezetting:
Wolfert Brederode: piano
Claudio Puntin: klarinetten
Mats Eilertsen: contrabas
Samuel Rohrer: drums

Michael Moore Fragile

Als kind werd Michael Moore door zijn vader muzikaal onderwezen. Zoonlief bleek zeer goed met de klarinet overweg te kunnen, want nog voor zijn achttiende speelde Moore in broeierige Californische jazzclubs. Als lid van een theaterorkest reisde hij naar Europa, waar hij uiteindelijk in Nederland bleef wonen. Sinds het begin van de jaren tachtig speelde Moore in verschillende ensembles. Hij won de prestigieuze Boy Edgar prijs en werd door het North Sea Jazz Festival voor al zijn inspanningen voor de vaderlandse jazz scene geëerd met een Bird Award. Deze geweldige altsaxofonist/klarinettist weet door zijn traditionele Amerikaanse jazzopvoeding en huidige Europese invloeden als geen ander een brug te slaan tussen traditionele en improvisatiejazz. Op de Saturday Jazz Night staat Moore ditmaal met zijn eigen Fragile kwartet, waar hij enkele jaren geleden een album vol mooie improvisaties met invloeden uit de klassieke muziek mee opnam.

Een superzoete melodie zo spelen dat hij keihard aankomt, dat kan Michael Moore als geen ander... sentimenteel is het nooit, wel ontwapenend. (De Volkskrant)

Bezetting:
Michael Moore: klarinet, basklarinet, altsax
Harmen Fraanje: piano
Clemens van der Feen: contrabas
Michael Vatcher: drums

DJ: Selektor Mendes

Meer informatie: http://www.lantarenvenster.nl/36-2180-SATURDAY_JAZZ_NIGHT_Wolfert_Brederode_Quartet_Michael_Moore_Fragile Kaarten voor de concerten zijn online te koop via www.lantarenvenster.nl/jazz en aan de kassa van LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 te Rotterdam.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie over en/of het opvragen van beeldmateriaal kunt u contact nemen met LantarenVenster, tel. 010 277 22 66, e-mail: mail@lantarenvenster.nl