Ingezonden persbericht


--- P E R S B E R I C H T ---

Voorjaars-Glasdagen

Twee dagen feest in het Glasmuseum
16 en 17 april 2011

Met vier nieuwe tentoonstellingen in het museum, met workshops in de Glasblazerij en de tuin van het museum, en met gallery talks en rondleidingen. Het hele weekeinde pakt de glasstad Leerdam tijdens de voorjaars-glasdagen weer flink uit.

Op 16 en 17 april openen maar liefst vier nieuwe tentoonstellingen. In de tuin van het museum staan de resultaten van 'Het transparante lichaam' met nieuw werk van onder andere Kamagurka, Simone van Bakel, Naomi Filmer, modeontwerpers Gerrit + Natasja, ontwerper Eibert Draisma en glastovenaar Arnout Visser. Ook Berend Strik is aan de slag gegaan met het 'transparante lichaam'. Dit heeft geresulteerd in de solo-tentoonstelling 'No Straight Lines'. Te zien op de bovenste etage van het museum.

Bovenal laat het museum een overzichtstentoonstelling van Nederlands beroemdste glaskunstenaar zien: Andries Copier. 'Compleet Copier' bevat niet alleen zijn mooiste werk, maar gaat ook in op zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

Rondom de tentoonstellingen worden diverse voordrachten en lezingen georganiseerd. Ook de glas-galerieën in Leerdam presenteren nieuw werk, nieuwe tentoonstellingen en nieuwe activiteiten. Het wordt een prachtig spektakel. In Leerdam, waar anders?

Een kort overzicht:
Bloesem Blazen: blaas uw eigen bloem onder begeleiding van een ervaren glasblazer. Reserveer de mini-workshop tijdig! (0345 614960), ¤25,- p.p., 16 jaar en ouder. Workshop Fusen: in de tuin van het Glasmuseum verzorgt Chris Brussel workshops 'schilderen met koud vloeibaar glas' voor kinderen en volwassenen. Prijzen vanaf ¤5,-, reserveren niet mogelijk. Vol=vol! Rondleidingen Glasmuseum: van 11 tot 16 uur vertrekt er ieder uur een rondleiding langs de zeven tentoonstellingen in het museum waarvan er maar liefst vier zijn vernieuwd. Ook hier geldt: vol=vol! Gallery talks op zaterdag: om 11 uur vertelt museumconservator Hélène Besançon over leven en werk van Andries Copier, om 13 uur zal museumdirecteur Arnoud Odding vertellen over het geheel vernieuwde museum. Gallery talks op zondag: om 12.30 gaan Gerrit + Natasja in op hun bijdrage aan de tentoonstelling in één van de kassen. Simone van Bakel gaat om 1 uur in op haar bijdrage aan de tentoonstelling, waarna alleskunner Kamagurka zijn nieuwe werk om 13.30 zal laten zien. Tenslotte zal Berend Strik om 14 uur een korte rondleiding langs zijn installatie verzorgen op de zoderverdieping van het museum.

Vier nieuwe tentoonstellingen:
NIEUW Compleet Copier Wat maakte Andries Copier tot de grootste glaskunstenaar die Nederland ooit heeft gekend? Wat waren zijn belangrijkste successen, hoe veelzijdig was hij en waardoor liet hij zich inspireren? Met bijna 2.000 werken is Compleet Copier de grootste overzichtstentoonstelling van zijn werk ooit. De nieuw ingerichtte Andries Copierbrug blijft na afloop van de tentoonstelling bestaan als eerbetoon aan deze opmerkelijke kunstenaar.

NIEUW Het transparante lichaam De derde fase van een onderzoeksproject waarbij kunstenaars en ontwerpers is gevraagd om na te denken over de toepasbaarheid van glas op het menselijk lichaam. In deze derde fase wordt de stap naar het lichaam zelf gezet: wie zouden we kunnen zijn? Hoe kunnen we onszelf anders zien? We vervormen, transformeren en herzien onszelf. Nieuw werk van Kamagurka, Naomi Filmer, G+N, Eibert Draisma en Simone van Bakel in de kassen van de museumtuin.

NIEUW No straight lines van Berend Strik. Ook Berend Strik is aan de slag gegaan met de vragen rond het transparante lichaam. Dat heeft geleid tot een installatie op de bovenste verdieping van het Glasmuseum waarin "the imperious need for illogicality, fantasy and poetry" wordt uitgediept.

Verder in Leerdam:

* Mieke Groot met een solo-expositie bij Glas Galerie Leerdam. ggl.nl.
* Bezoek het vervolg van de tentoonstelling Jeekel! in Galerie de Vlietskant van Bernard Heesen. deoudehorn.com
* Royal Leerdam Crystal presenteert Flowers in Crystal II in de Kristalwinkel met ontwerpen van Carina Riezebos en Siem van der Marel. In de Kristalfabriek ziet u de glasblazers en bloemstylisten aan het werk! royalleerdamcrystal.nl.
* Laat uw glas taxeren door de glasexpert Ruud Verboog in zijn galerie. galerie-verboog.nl.
* Galerie Kunstlijn 13 bestaat dit jaar 10 jaar. Tijdens de glasdagen vindt u in de galerie werk van diverse (glas)kunstenaars. Meer informatie over de galerie en het jubileum vindt u op kunstlijn13.com.
* Cilja Zuyderwyk toont haar nieuwe zomercollectie glazen sieraden en vertelt over de emancipatie van het glas in Galerie de Smederij. galeriedesmederij.web-log.nl.
* Presentatie nieuw werk van Gert Bullée en Arie van Loopik in de winkel van Mooiglas & zo. mooiglas.nl.
* Tine Planken graveert uw glas terwijl u wacht. Uitgebreide Kosta Boda collectie in de winkel. tineplanken.nl.
* En niet te vergeten: heerlijke, bekroonde appeltaart in Cochius' Keuken, in het museum! cochiuskeuken.nl.