Ingezonden persbericht


http://www.dedoelen.nl/concertgebouw/index.php?go=agenda.showAgendaDetail&idnr=5112

ZA 16 APR '11 | GROTE ZAAL | 20.15

BACHS OSTER-ORATORIUM

ORKEST VAN DE ACHTTIENDE EEUW EN CAPPELLA A'DAM

Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam o.l.v. Frans Brüggen
-
-
m.m.v. Henk Neven - bariton
Heather Ware - dans
Andrea Leine en Harijono Roebana - choreografie
Marc Pantus - regie
Jonathan Ball - lichtontwerp
Ilse Eerens - sopraan *
Michael Chance - alt *
Marcel Beekman - tenor *
David Wilson-Johnson - bas *
-
programma:
Bach Cantate 'Ich will den Kreuzstab gerne tragen' BWV56 Bach Aria 'Komm, süßes Kreuz' uit Matthäus-Passion BWV244 Bach Oster-Oratorium BWV249 *
-
Wie beweert dat Bach nooit opera geschreven heeft, vertelt maar de halve waarheid. Echte theaterwerken verschenen niet van zijn hand, maar zijn honderden cantates componeerde hij, naar de conventie van die tijd, nadrukkelijk met de uitdrukkingsmiddelen van de barokke opera. En Bach was zich terdege bewust van de dramatische kwaliteiten van de religieuze teksten die hij toonzette. In dit concert, ter gelegenheid van de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs aan bariton Henk Neven, klinken de prachtige lijdenscantate 'Ich wil den Kreuzstab gerne tragen', aangevuld met een van de meest intense en treurige aria's uit de Matthäus-Passion: 'Komm süßes Kreuz'. Het wordt uitgevoerd in een eenvoudige regie van Marc Pantus, met lichtontwerp van Jonathan Ball. Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana van dansgezelschap LeineRoebana maken speciaal voor deze gelegenheid een nieuwe choreografie met vaste LeineRoebana-danseres Heather Ware.

Na de pauze Bachs antwoord op het Passieverhaal: het juichende en uitbundige Oster-Oratorium. Dat de muziek ooit is geschreven op een heel andere tekst, bedoeld voor een scènische cantate voor een adellijke verjaardag, benadrukt slechts Bachs kwaliteiten als theaterman. Frans Brüggen, het Orkest van de Achttiende Eeuw, Cappella Amsterdam, winnaar van de Nederlands Muziekprijs Henk Neven en Johann Sebastian Bach: een onweerstaanbare combinatie.