Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 15-04-2011

REGISSEUR JOB GOSSCHALK TE GAST IN AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 16 april rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré. Publiek is van harte welkom aan de Amstel 115-125 in Amsterdam. Tussen 14.30 en 16.30 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:

· Aan de telefoon D66 fractievoorzitter Alexander Pechtold over de arrestatie van de Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei en de opstelling van Nederland in deze zaak. · Scenario- en toneelschrijver Maria Goos schreef de lunchvoorstelling 'OUMI'. Acteur Nasrdin Dchar vertelt het verhaal van zijn moeder Habiba. Een Marokkaanse vrouw die in Steenbergen terecht kwam en daar een heel ander leven tegemoet ging. 'OUMI' is een samenwerking tussen Nasrdin Dchar, Maria Goos en Jaap Spijkers en is ontstaan tijdens de voorstelling 'De geschiedenis van de familie Avenier'. · Livemuziek van de Amsterdam Klezmer Band. Onlangs kwam hun nieuwe album 'Katla' uit. Daarop komen een mix van Joodse volksmuziek, jazz, pop en Balkan- invloeden samen.

· Literair criticus Lidewijde Paris over nieuwe Nederlandse en buitenlandse romans.

· Al dertig jaar bezoekt schrijver en recensent Kester Freriks voor NRC Handelsblad theatervoorstellingen in Nederland. Hij heeft dus een enorme stoet aan acteurs voorbij zien trekken. Zijn nieuwsgierigheid naar hun werk en drijfveren heeft in het boek Naar het theater geresulteerd. Freriks praat hierin met Halina Reijn, Jeroen Willems, Pierre Bokma, Maria Kraakman en vele andere acteurs en actrices.

· Regisseur Job Gosschalk is te gast naar aanleiding van zijn speelfilm regiedebuut 'Alle Tijd'. Ook schreef hij het scenario voor de film. Vriendschap en liefde staan centraal met in de hoofdrollen Karina Smulders en Paul de Leeuw.

· Hij schrijft kleine verhaaltjes verpakt in vloeiende poëzie Het bracht deze student filosofie al in de halve finale van het NK Poetry Slam en zaterdag is dichter Daniel Vis te gast in de rubriek 'De 80 seconden van....’ · Film- en theatermaker Alex van Warmerdam over zijn nieuwe voorstelling 'Bij het kanaal links', een voorstelling bij het Belgische gezelschap Olympique Dramatique en De Mexicaanse Hond. De voorstelling gaat over twee blanke gezinnen die leven op voet van oorlog. Van Warmerdam maakt theatervoorstellingen en films waarin hij duistere en grimmige werelden creëert waarin de vreemdste dingen plots heel gewoon lijken. Van Warmerdam is bekend van films als 'Abel', 'De Noordelingen', en 'De laatste dagen van Emma Blank'

· De virtuele vitrine van Nelly Frijda.

· De wekelijkse bijdrage van Cornald Maas.

Presentatie: Hans Smit
Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opium.avro.nl.