Scandinavië Markt Schokland: puur en oorspronkelijk


Scandinavië staat centraal op voormalig Zuiderzee-eiland

SCHOKLAND, 20110401 -- Schokland, eiland op het droge, is een UNESCO Werelderfgoed. Zo’n 175.000 jaar geleden was noord Nederland tijdens de ijstijd bedekt met een dikke laag ijs. Vanuit Scandinavië voerde het landijs enorme hoeveelheden puin met zich mee. Op de plek waar het ijs smolt, bleven de zwerfstenen uit Scandinavië achter. Stenen die nog steeds te vinden zijn op Schokland, en die vertellen over de ontstaansgeschiedenis van dit gebied. Een bijzonder decor voor de Scandinavië Markt Schokland, die op zaterdag 16 en zondag 17 april plaatsvindt rondom de historische gebouwen van Schokland, in het kerkje uit 1834 en de pastorie.

Ruim 40 stands volop variatie

Delen van Schokland vinden hun oorsprong in Scandinavië. Landen die bekend staan om hun pure en authentieke producten. Niet voor niets zijn zoveel Nederlanders idolaat van Scandinavië en reizen jaarlijks af naar het “hoge noorden”. De Scandinavië Markt Schokland haalt een stukje Scandinavië naar Schokland toe met Zweeds antiek, Scandinavisch design, Noorse truien, Saami sieraden, rendiervachten, Deense stoffen, Zweedse natuurverf, poolbessen, serviesgoed, Scandinavische lekkernijen, houten huizen, houtgestookte hottubs, Finse tipi-kota’s, (foto)reizen, gerookte Noorse zalm, voorlichting over emigratie en leuke Scandinavische woonspullen.

Cultureel programma

De Scandinavië Markt wordt op zaterdag 16 april om 13.00 uur officieel geopend door de Zweedse consul de heer  en de burgemeester  van de gemeente Noordoostpolder, de heer van der Werff. Er is een boeiend cultureel programma met Scandinavische muziek en dans. De heer Huisman, geoloog en zwerfsteendeskundige geeft een lezing over de link tussen Schokland en de noordelijke landen. In de diverse gebouwen worden Zweedse films gedraaid en fotoseries vertoond.  Het 'Träslöjd' vakmanschap is te zien. Dat is de traditie van de Nordische plattelanders om gebruiksvoorwerpen zoals schalen, bussen en lepels uit hout te snijden.

Kinderprogramma

De markt biedt tevens een gevarieerd kinderprogramma.  Op zondag staat een hele roedel husky’s klaar om kinderen voort te trekken in een bolderkar. Er is een heuse Pippi Langkous LookAlike contest. Voor alle kinderen verkleed als Pippi ligt er een attentie klaar, maar de mooiste Pippi krijgt een aantrekkelijke prijs. Witje, het paard van Pippi, is op zondag aanwezig om een ritje op te maken. Beide dagen kunnen kinderen zich laten schminken en in de IJsloper is een Lego hoek.

Schokland is een unieke combinatie van cultuurhistorie en natuur. Een stoere terp die als een platte zwerfkei boven de Noordoostpolder uitsteekt met historische gebouwen zoals de kerk uit 1834. Tegenwoordig wordt Schokland in binnen- en buitenland op waarde geschat. Het voormalig  eiland is als eerste Nederlandse monument door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De belangstelling neemt toe voor dit unieke symbool van Nederlands strijd tegen het water.

De Scandinavië Markt Schokland wordt georganiseerd door Museum Schokland. De markt is op zaterdag 16 en zondag 17 april geopend van 11-17 uur. De entreeprijs bedraagt € 3,80

Kind 6-12 € 3,00 Senior € 3,00. Het adres is: Middelbuurt 3, Schokland/Noordoostpolder (tussen Ens en Nagele). www.schokland.nl