Gemeente Roermond

Pionier op de bassaxofoon te beluisteren bij Cuypersconcert


Op zondag 17 april verzorgt Saxofoonduo Adolph Sax het Cuypers Kamerconcert. Het duo bestaat uit Xavier Scheepers en Andreas van Zoelen, twee grote namen in de wereld van de saxofoon. Naast de bassaxofoon zal tevens een breed scala aan saxofoons de revue passeren. Het concert start om 11.30 uur.

Op de website van Andreas van Zoelen is te lezen: geen instrument bezit die rare mengeling van indrukwekkende proporties en schaarsheid die de bassaxofoon zon fascinerend, mythisch instrument maakt, de Volkskrant

De bassaxofoon is een van de laagste instrumenten uit de saxofoonfamilie en had zijn glorietijd vooral in de jaren 1920 - 1930 in jazzorkesten. In Nederland is Andreas van Zoelen één van de bekende bespelers van dit instrument.

Saxofoonduo Adolph Sax
Xavier Scheepers studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn eerste fase- en Masterstudie Cum Laude afsloot. Sindsdien is Scheepers regelmatig als solist actief in binnen- en buitenland. Hij is laureaat van het Prinses Christina Concours en van Scolarta. Ook is hij lid en medeoprichter van saxofoonkwartet AdoSa en vormt sinds 1997 een duo met de bekende pianist Ralph van Raat, een expert op het gebied van 20e eeuwse muziek, waarmee hij tal van werken in premiere bracht. Naast zijn activiteiten in de wereld van de kamermuziek is Xavier ook een veelgevraagd orkestmusicus. Als pedagoog gaf hij masterclasses aan diverse Conservatoria en binnen- en buitenland.

Andreas van Zoelen studeerde saxofoon aan het Brabants Conservatorium, waar hij zijn diploma behaalde. Als solist speelde Andreas bij veel gerenommeerde orkesten. Ongeveer 130 werken werden geschreven voor en opgedragen aan hem: een pionier op de bassaxofoon. Daarnaast geldt hij als autoriteit op het gebied van de geschiedenis van zijn instrument. Zijn omvangrijke collectie bestaande uit oude instrumenten, geschreven bronnen en opnamen uit de begintijd van de saxofoon is uniek. Van Zoelen is thans hoofdvakdocent saxofoon aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.

Concert in een sfeervolle omgeving Het concert vindt plaats op zondag 17 april 2011 van 11.30 tot 13 uur. De locatie is de sfeervolle Statenzaal van het Stadhuis, Markt 31. Er is plaats voor maximaal 50 personen en er geldt een toegangsprijs van 7,- (inclusief een drankje in de pauze). Vooraf reserveren is niet noodzakelijk, maar wel gewenst. Reserveren kan op maandag t/m vrijdag tussen 9 en 17 uur, via telefoonnummer 0475 333 496 of e-mail: museum@roermond.nl t.a.v. Cuypers Kamerconcert.

Pionier op de bassaxofoon te beluisteren bij Cuypersconcert Saxofoonduo Adolph Sax: Xavier Scheepers en Andreas van Zoelen Programma: o.a. J.M. Leclair, R. Noda, P. Hindemith en D. Lybin Datum: 17 april 2011 van 11.30 tot 13 uur Locatie: Statenzaal van het Stadhuis Roermond, Markt 31, 6041 EM Roermond
Entree 7,-, inclusief een drankje in de pauze