KRO

KRO Brandpunt: Investeringen in bouwgrond kost burger miljarden

Uitzenddatum: 17/04/2011

Aanstaande zondag (17 april, 22.15 uur, Nederland 2) laat KRO Brandpunt zien wat de consequenties zijn van de jarenlange investering in bouwgrond door de Nederlandse gemeenten: het kost de burger miljarden. Verder een reconstructie van de gemiste kans van de elektrische auto. Tot slot een portret van de bijzondere vriendschap tussen bluesmuzikant Harry Muskee en voetbal-analist Johan Derksen. Beide delen een diepe liefde voor de blues en een afkeer van autoriteit.

Gemeenten aan de grond
Geen geld voor speeltuinen, geen geld voor buurthuizen en hogere huren voor sociale woningbouw. Het zijn zomaar wat gevolgen van grootschalige grondspeculatie waar Nederlandse gemeenten de afgelopen jaren op grote schaal in zijn gestapt. Deze week werd bekend dat de Nederlandse woningbouw op een historisch dieptepunt is beland. Nog nooit werden zo weinig nieuwbouwwoningen gebouwd als in 2010. Dat heeft natuurlijk directe gevolgen voor de bouwsector en projectontwikkelaars. Maar dat het ook grote consequenties heeft voor Nederlandse gemeenten, weet bijna niemand. Want als er niet wordt gebouwd, brengt de grond ook geen geld meer op. Sterker nog, dat gaat de gemeente veel geld kosten aan rentelasten. Het gevolg is dat in totaal minimaal 2,4 miljard moet worden afgeboekt. Tientallen gemeenten dreigen onder curatele te worden gesteld. Aart Zeeman duikt in de wereld van de gemeentelijke luchtkastelen.

Een elektrische droom
Het had de Nederlandse primeur kunnen zijn van een elektrische auto, die op grote schaal gemaakt kan worden. De Duracar Quicc. Al in 2008 kant-en-klaar getoond én bekroond op de Parijse autosalon, nu voor een paar miljoen verkocht aan een Chinese firma. De Nederlandse oprichters van het automerk hadden grote plannen. Een elektrisch bestelwagentje; even simpel als revolutionair. Ze hadden zelfs bedacht hoe het Limburgse NedCar er mee gered had kunnen worden. De laatste Nederlandse autofabriek dreigt volgend jaar de deuren te moeten sluiten. Wouter Kurpershoek reconstrueert de snelle ondergang van een elektrische droom.

Blues Broeders
De één is Nederlands bekendste bluesmuzikant, de ander kluistert meerdere keren per week honderdduizenden voetballiefhebbers aan de buis met zijn vlijmscherpe analyses en opmerkingen. Harry Muskee en Johan Derksen delen een diepe liefde voor de blues en zijn beste vrienden sinds Derksen zich in de jaren negentig opwierp als manager van Cuby and the Blizzards. Zaterdag wordt de 70-jarige Muskee als eerste toegelaten tot de Dutch Blues Hall of fame. Fons de Poel schetst een portret van een bijzondere vriendschap met als ingrediënten bluesmuziek in de polder en een grote afkeer van autoriteit.

KRO Brandpunt, zondag 17 april om 22.15 uur op Nederland 2.