Ingezonden persbericht


Zondag 17 april, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 euro / 12 euro

Alla Francesca

met 'Mediterranea', middeleeuwse troubadour- en sefardische liederen, dansen en tarantellas uit het Middellandse Zee-gebied

Een ongetwijfeld lente-achtig programma door een gevestigde grootheid uit het Franse oude muziek-leven. Ecco la primavera !

Alla Francesca is een van de pionierende en baanbrekende ensembles in het oude muziek-genre met een geweldige reputatie. Met name het vaak en ten onrechte ondergewaardeerde volksmuziek-achtige aspect van oude muziek is bij dit trio traditioneel in uitstekende handen. Alla Francesca neemt u in dit programma mee voor een muzikale reis rond het Middellandse Zeegebied,. Een veelzijdig programma, langs Italië, Frankrijk en Spanje, met laudes, tarantella's, estampies, traditionele Italiaanse liederen, troubadours-chansons en Sefardische stukken

Bezetting: Brigitte Lesne (zang, harp, percussie), Pierre Hamon (diverse fluiten, doedelzak, trommelfluit) en Carlo Rizzo (zang, slagwerk, tamboerijnen)

Zaterdag 23 april, 20.00 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 euro / 12 euro

Ensemble TY o.l.v. Carlo Nabbe

met Joseph Haydn's

'Die sieben letzten Wörte unseres Erlösers am Kreuze'

Het Zeeuwse kamermuziek-ensemble bij uitstek met het ultieme werk voor Goede Vrijdag, uitgevoerd op Paaszaterdag weliswaar, een kniesoor, die daar echter wakker van ligt.

Het vrij jonge Zeeuws kamerorkest TY zorgt dat, net als de getijden, telkens een nieuwe vloed van muziek over Zeeland stroomt. Het ensemble staat bekend om zijn ongedwongen manier van musiceren. TY is opgericht in 2006 door dirigent en violist Carlo Nabbe en componist Christian Blaha. Naast orkestbegeleiding van koren en educatieve programma's op Zeeuwse middelbare scholen verzorgt TY ook een aantal eigen concerten.

Zoals dit bijzondere concert met dit monumentale werk van Joseph Haydn.

Oorspronkelijk is het een orkestwerk dat bestaat uit een inleiding, 7 langzame "sonata's", in feite symfonische bewegingen, gebaseerd op Jezus' zeven laatst gesproken woorden aan het kruis, en een afsluitend Presto (Il Terremoto). Het werd geschreven in opdracht van Don José Sáenz de Santa María,, een mecenas die de decoratie van de Santa Cueva-grot onder de Santo Rosario-kerk te Cadiz bekostigd had. Het was bedoeld voor de bijzondere liturgische dienst, die ieder jaar op Goede Vrijdag in die grotkerk gehouden werd.

Zondag 8 mei, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 euro / 12 euro

Gustav Leonhardt (clavecimbel)

Met werk van o.a. Couperin, Bach en Pachelbel

(in samenwerking met het Netwerk Oude Muziek)

Gustav Leonhardt ('s Graveland 1928) stond samen met Nikolaus Harnoncourt aan de bakermat van de authentieke uitvoeringspraktijk oftewel de oude muziek-revolutie van de jaren zestig, een revolutie die in tegenstelling tot veel andere 'revoluties' uit die tijd wel degelijk heeft doorgezet. Niet voor niets ontvingen Harnoncourt en Leonhardt in 1980 gezamenlijk de Erasmusprijs.

Deze pionier en baanbreker komt met een programma naar Zeeland, getiteld'Au choix du maître', met uitsluitend persoonlijke favorieten. Twee programma's wil de klavecinist in deze landeljjke concertreeks spelen: het ene met Franse muziek van Forqueray, Couperin, Duphly en Balbastre, het andere met Duitse werken van onder mee Bach, Böhm, Pachelbel en Fischer. Bij het ter perse gaan van dit magazine was het nog onduidelijk welk programma waar gespeeld zal worden. Wie zou Gustav Leonhardt echter het genoegen willen ontnemen om creatief om te springen met zijn lievelingsstukken ? Laat u met ander woorden verrassen door de keuze van de meester.